kék áfonya

5 memóriajavító étel és ital, ha úgy érzed, hogy feledékeny vagy

Nem kell rögtön pánikba esnünk, ha időnként hajlamosak vagyunk elfelejteni ezt-azt: már apró étrendbeli változtatásokkal is sokat tehetünk elménk egészségéért. Cikkünkben ajánlunk 5 ételt és italt, melyek bizonyítottan javítják a memóriát.


Március közepén tartják az agykutatás hetét, épp itt az ideje hát annak, hogy aktívan tegyünk elménk egészségéért.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy úgy érezzük, a megszokottnál gyakrabban elfelejtünk dolgokat. Ilyenkor nem kell pánikba esnünk: az esetek többségében teljesen hétköznapi dolgok állnak feledékenységünk hátterében.

Már apró étrendbeli változtatásokkal is sokat tehetünk azért, hogy újra vágjon az agyunk.

Az alábbiakban öt olyan ételt és italt ajánlunk a Healthline cikke nyomán, melyekkel felturbózhatjuk memóriánkat.

Olajos halak

Köztudott, hogy a halban sok omega-3-zsírsav található. Ezek a zsírsavak – amellett, hogy a szívroham kockázatát is csökkentik – elsősorban elménk működésére vannak kedvező hatással. Ha rendszeresen fogyasztjuk őket, javulnak kognitív képességeink, és a depresszióra is kevésbé leszünk hajlamosak.

Kávé

k\u00e1v\u00e9

Nemcsak finom, de egészséges is.

Unsplash

Ahogy a legtöbb élelmiszernél, úgy a kávé esetében is fontos, hogy mértéket tartsunk. Napi néhány csésze kávé azonban segíthet minket a koncentráció fenntartásában, hosszú távon pedig az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is mérsékli. Arról nem is beszélve, hogy milyen finom.

Ez is érdekelhet: Red eye kávé – hogyan készül és miért olyan népszerű?

Kék áfonya

Kutatások szerint a kék áfonyában található vegyületek javítják a kommunikációt agysejtjeink között, így az időskori demenciában szenvedők számára különösen ajánlott a fogyasztása. Ráadásul a vérnyomásunk is javul tőle.

Étcsokoládé

\u00e9tcsokol\u00e1d\u00e9

Elménknek is jót teszünk vele.

Unsplash

Finomságokkal is javíthatunk memóriánk működésén – az étcsokoládéval mindenképp.

A minimum 70%-os kakaótartalmú csokik koffeint, flavonoidokat, valamint antioxidánsokat is tartalmaznak, melyek mind-mind hozzájárulnak elménk egészséges működéséhez. Arról nem is beszélve, hogy az étcsokoládék általában jóval kevesebb cukrot tartalmaznak hagyományos „rokonaikhoz” képest.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Ezzel az egyperces trükkel tökéletesen olvasztott csokit kapunk

Zöld tea

Mi is írtunk már arról, mennyi mindenre jó a zöld tea, most az elmére gyakorolt hatásait emelnénk ki. A zöld tea fogyasztása ugyanis – többek között a benne található koffeinnek és L-teaninnak köszönhetően – nagyban javítja a kognitív működést. Emellett hangulatjavító és szorongásoldó hatásáról is ismert.

A figyelmetekbe ajánljuk