jógázó nő
Fotó: unsplash

Egy új tanulmány kimutatta, hogyan hat a testmozgás a memóriára

A kutatás szerint a testmozgás egyes formái segítenek abban, hogy emlékezzünk a részletekre, míg mások inkább olyan dolgokra, mint hogy hol is hagytuk a kulcsokat.


A testmozgás számos előnnyel jár: jót tesz a fizikai egészségünknek, javítja a hangulatunkat, és még a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz. Azáltal, hogy segít új idegpályákat létrehozni az agy különböző részein, javíthatja a memóriát is.

Egy új tanulmány, melyet a New York Times vizsgált, most tovább erősítette a testmozgás és a memória közötti kapcsolatot. Az amerikai Dartmouth College kutatómunkája azt vizsgálja, hogy a különböző típusú − vagy inkább intenzitású − testmozgás hogyan hat a memóriánkra.

Érdekes módon a tanulmány mögött álló tudósok azt találták, hogy azok a résztvevők, akik könnyű vagy mérsékelt tevékenységet végeztek − például rendszeresen sétáltak −, jobb „epizodikus" memóriával rendelkeztek.

Egyszerűbben fogalmazva ez a mindennapi események részleteinek felidézését jelenti, például azt, hogy egy barátunkkal találkozunk egy kávézóban.

A futáson vagy nagy intenzitású intervallumos edzésen (HITT) részt vevők térbeli memóriája javult. A térbeli memória a fizikai összefüggésekre való emlékezés képességére utal, például arra, hogy hol hagytuk a kulcsokat, vagy hogy hol találunk meg egy adott tárgyat.

egy n\u0151 nevetve edz a labd\u00e1n

Fotó: unsplash

Amint azt a NYT cikke kiemeli, ezek az eredmények számos korábbi tanulmányhoz illeszkednek, de további munkára van szükség az összefüggések megerősítése és az okok megértése terén.

Rachel Fairbank tudományos író és a cikk szerzője is kitér a kutatás ezen területének nehézségeire:

A rendszeres testmozgás és a memória közötti kapcsolat vizsgálatának egyik legnagyobb kihívása, hogy a változásokat nehéz mérni. Ezt bonyolítja, hogy sok más tényező is befolyásolja a memóriát, például az ülő irodai munka vagy a krónikus alváshiány. Ráadásul a memóriának is vannak különböző típusai − ez magyarázza, hogy előfordulhat, hogy egy személy állandóan elveszíti a kulcsait, de emlékszik a születési dátumokra.

Bár a kutatóknak még több munkára van szükségük ahhoz, hogy teljesen megértsék, hogy a testmozgás hogyan hat a különböző típusú memóriákra, számos előnyről már most tudunk. A betegségekkel szembeni védelemtől kezdve, mint a szívbetegségek és az energia növelése, a testmozgás bizonyítottan javítja a koncentrációt és az alvást is.

Hány okra van még szükségünk ahhoz, hogy szeressük az aktív mozgást?

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk