Egy vízi baktérium komoly szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában.
A Helsinki Egyetem új tanulmánya szerint a Desulfovibrio nemzetséghez tartozó bizonyos baktériumokkal való fertőzés lehet az okozója a Parkinson-kórnak. Az eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokat, amelyek szerint a Desulfovibrio bőséges előfordulása összefügg a Parkinson-kór tüneteinek súlyosságával. Ennek ellenére nem minden Parkinson-kóros esetet lehet a baktériumra fogni, de a szerzők szerint a súlyos betegségben érintett emberek többsége Desulfovibrióval fertőződhetett meg – írja az IFLScience.
Olvasd el ezt is!3 perc alatt diagnosztizálható a Parkinson-kór egy új felfedezésnek köszönhetően
A Parkinson-kór a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség a világon, jelenleg pedig több mint nyolcmillió embert érint. Mivel a betegség leggyakrabban idős korban jelentkezik, várhatóan ez a szám a világ népességének öregedésével emelkedni fog. Ha azonban a legújabb kutatásnak igaza van, ez elkerülhető lesz.
Amikor a Parkinson-kóros emberek emésztőrendszeréből származó Desulfovibrio baktériumtörzseket adtak Caenorhabditis elegans férgeknek, azok az α-szinuklein fehérje kapcsolatát hozták létre. Ez a fehérje az idegekben természetesen előfordul, amely a Parkinson-kórban és néhány más betegségben szenvedő betegek agyában és gerincvelőjében felhalmozódik
– olvasható a tanulmányból.
Hosszú ideje vannak bizonyítékok a Parkinson-kór és a bélbaktériumok közötti kapcsolatra, és nemcsak a súlyos székrekedés lehet a betegség figyelmeztető tünete. A felelős baktériumok azonosítása azonban nehéz feladatnak bizonyult. Ugyan a betegek és egészséges társaik emésztőrendszerében lévő baktériumok keverékének összehasonlítása különbségeket mutatott, nem volt egyértelmű bizonyíték a bűnösre.
A baktérium mikroszkóp alatt.
en.m.wikipedia.orgA tanulmány szerzői a Desulfovibrio-t tartják az elsődleges gyanúsítottnak, de ha kimutatható lenne, hogy minden Desulfovibrio előidézi a betegséget, akkor valószínűleg már régen megoldódott volna az ügy.
A kutatócsoport tíz Parkinson-kóros betegtől és egészséges házastársuktól gyűjtött székletmintákat, majd a baktériumokat tenyésztették, mielőtt a Desulfovibriót kiemelték volna, kontrollként pedig E. colit használtak. A házastársaknál észlelt leggyakoribb faj a D. fairfieldensis volt, elképzelhető, hogy ennek vannak biztonságos és veszélyes törzsei is.
Ez is érdekelhet: A „halhatatlan" nő, akinek a halála megváltoztatta a világot
Hogy a baktériumok miképp idézik elő a kórt, egyelőre ismeretlen. Ám a szerzők szerint ez összefügghet azzal, ahogyan a Desulfovibrio kénhidrogént termel, ami elősegítheti a sejtekben a reaktív oxigénszármazékok termelését, ez pedig beindíthatja a felhalmozódást.
A Parkinson-kórnak jól ismert örökletes genetikai háttere is van, de a kór csak kis részét, nagyjából 10 százalékát okozzák a gének. Sok kutató pedig úgy véli, hogy a Parkinson-kór nem betegség, hanem sokkál inkább egy szindróma.