orvos ráteszi a kezét egy idős páciens kezére
Fotó: Shutterstock

3 perc alatt diagnosztizálható a Parkinson-kór egy új felfedezésnek köszönhetően

A betegségek kezelésének és esetleges gyógymódjának kifejlesztése során nagy jelentőséggel bír, ha egy betegséget korán és pontosan tudunk diagnosztizálni.A tudósok most kifejlesztettek egy gyors, megbízható módszert a Parkinson-kórban szenvedők azonosítására. A teszt mindössze 3 perc alatt elvégezhető, egy bőrkenet vétel után. A kenetet a bőr által termelt természetes viaszos olaj, a faggyú kémiai összetételének változásai szempontjából elemzik, amelyet korábban már összefüggésbe hoztak a Parkinson-kórral – írja a Science Alert.

Jelenleg nincs végleges teszt a Parkinson-kórra − a szakemberek a tüneteket, a kórtörténetet, a hosszadalmas fizikális vizsgálat eredményeit és egyes esetekben az agyi szkennelést veszik figyelembe a betegség diagnosztizálásához.

Az új teszt a skót Joy Milne-nal végzett munkára épül, aki örökletes hiperozmiában − a szagokra való fokozott érzékenységben − szenved. Miután észrevette, hogy férje pézsmaillatúvá válik, sok évvel azelőtt, hogy hivatalosan is diagnosztizálták volna nála a Parkinson-kórt, kiderült, hogy Milne képes kiszagolni a betegség jeleit az embereken.

Ez vezette a csapatot a faggyúhoz, amely az endokrin rendszerhez kapcsolódik, és a bőrt hidratáltan tartja. Még 2019-ben ugyanezen kutatók közül néhányan azonosították, hogyan változik meg a faggyú kémiai összetétele az egyénnél, ha Parkinson-kór áll fenn nála.

id\u0151s urat seg\u00edt egy \u00e1pol\u00f3 le\u00fclni

Fotó: Shutterstock

Az új teszt a biomarkerek eme változásán alapul. A klinikán vett kenetet egy laboratóriumban tömegspektrometriás elemzés alá vetik, hogy lássák molekuláris összetételét. A jelenlegi vizsgálathoz 79 Parkinson-kóros ember mintáit hasonlították össze 71 olyan ember mintáival, akiknek nem volt ilyen betegségük.

Amikor elvégezzük a vizsgálatot, több mint 4000 egyedi vegyületet találunk, amelyek közül 500 különbözik a Parkinson-kórban szenvedők és a kontroll résztvevők között

− mondja Depanjan Sarkar kémikus a Manchesteri Egyetemről.

Az, hogy a teszt nem invazív és ilyen gyorsan eredményt hoz, pozitív jel, bár a tudósoknak még meg kell mutatniuk, hogy képesek az eljárás méretnövelésére és laboratóriumi körülményeken kívüli működésre.

A kutatók szerint a későbbiekben más betegségek és állapotok is diagnosztizálhatók lennének a faggyú elemzésével − bár egyelőre nem teljesen világos, hogy a Parkinson-kór kialakulása miért okozhat ilyen változásokat a folyadék termelésében.

A Parkinson-kór jelenleg a leggyorsabban növekvő neurológiai betegség, és ez a növekedés folytatódni fog. Miközben a tudósok keményen dolgoznak a gyógymód megtalálásán, vannak módszerek a betegség lassítására és kezelésére − és ez az, ahol a korai diagnózis nagyon fontos lehet.

Rendkívül izgatottak vagyunk az eredmények miatt, amelyek közelebb visznek bennünket a Parkinson-kór diagnosztikai tesztjének elkészítéséhez

− tette hozzá Perdita Barran kémikus a Manchesteri Egyetemről.

A figyelmetekbe ajánljuk