egy idős hölgy kezei gyűrűvel
Fotó: Shutterstock

Használjuk a mindennapokban, pedig hozzájárul a Parkinson-kór kialakulásához

Bár már nem annyira elterjedt, mint pár éve, még mindig sok helyen része az emberek mindennapi életének ez a veszélyes anyag.A triklóretilén (TCE) nevű vegyi anyag − amelyet egykor széles körben használtak a koffeinmentes kávé gyártásától kezdve az írógépek javítófolyadékaiig − egy új, a Journal of Parkinson’s Diseas folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Parkinson-kór számos esetének jelentős okozója lehet.

Ez is érdekelhet: Egy MI a légzés alapján képes felismerni a Parkinson-kórt

Mivel a TCE-t már összefüggésbe hozták a rák és a vetélés megnövekedett kockázatával, ma már nem használjuk olyan széles körben, mint korábban, de az új jelentés mögött álló kutatók szerint a Parkinson-kórban betöltött szerepét eddig nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

A kutatók összegyűjtötték a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a TCE-t milyen mértékben használják az ipari folyamatokban, áttekintették a vegyi anyagot a Parkinson-kórral kapcsolatba hozó korábbi tanulmányokat, és számos olyan esetet vizsgáltak meg, ahol a TCE és a betegség között kapcsolat állhat fenn.

A TCE egy egyszerű, hatatomos molekula, amely koffeinmentesíti a kávét, zsírtalanítja a fém alkatrészeket és szárazon tisztítja a ruhákat. A színtelen vegyi anyagot először 1969-ben hozták összefüggésbe a parkinsonizmussal

− írják a kutatók a közzétett tanulmányukban.

Ha tovább olvasnál: 3 perc alatt felismerhetővé teszi a Parkinson-kórt egy teszt

egy \u00e1pol\u00f3 fogja a kez\u00e9t egy id\u0151s \u00farnak

Fotó: Shutterstock

A TCE használata az 1970-es években tetőzött, amikor az Egyesült Államokban mintegy 10 millió ember érintkezhetett naponta a vegyszerrel. A motorok tisztításától kezdve a betegek altatásáig rengeteg mindenre használták. Bár a TCE használata ma már sokkal korlátozottabb az EU-ban és egyes amerikai államokban, globálisan továbbra is keresett, különösen Kínában.

A kutatók szerint még azokon a területeken is ki vagyunk téve a vegyi anyagnak, ahol betiltották, a víz és a talaj folyamatos szennyezése miatt.

A kutatók több korábbi tanulmányra is rámutatnak. Egy 2011-ben 198 ikerpárral végzett vizsgálatban a TCE-nek kitett személyeknél ötször nagyobb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór. E tanulmányok és a TCE állatokra gyakorolt káros hatásait bemutató egyéb kutatások ellenére a kapcsolat pontos természetét még nem sikerült megerősíteni. Ennek oka az is, hogy az emberek nincsenek tudatában annak, hogy milyen anyaggal kerülnek kapcsolatba.

Azok, akik az oldószerrel dolgoztak, vagy szennyezett helyszín közelében éltek, sokszor munkahelyet változtattak azóta, vagy elköltöztek, ami kihívássá teszi a retrospektív értékelést.

Az új tanulmányt készítő csoport a TCE és a vele szorosan rokon perklór-etilén (PCE) teljes betiltását, valamint azoknak a helyszíneknek a fertőtlenítését szeretné elérni, ahol a múltban fennállt a TCE-nek való kitettségről.

A Parkinson-kórban szenvedők száma több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 30 évben, és ha nem történik változás, 2040-re ismét megduplázódik

− figyelmeztetnek a kutatók.

Forrás: Science Alert

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk