Amikor az agyunk egészségének javításáról gondolkodunk, olyan elmét stimuláló tevékenységek juthatnak eszünkbe, mint a keresztrejtvények vagy a Sudoku. Pedig az éles elméhez sokkal több kell, mint az agyjátékok: a mindennapi szokásaink is nagy szerepet játszanak az agy egészségében, kezdve az étrenddel.
Bár az, hogy időnként megengedünk magunknak bizonyos ételeket, amelyek nem tesznek jót az agyunknak, nem baj, vannak olyan népszerű (és bevallottan finom) ételek és italok, amelyeket az agy egészségére szakosodott emberek − például a neurológusok és az idegtudósok − igyekeznek elkerülni. Mutatunk párat ezek közül a HuffPost segítségével.
Ez is érdekelhet: 6 étel, ami serkenti az agyműködést
1. Fehérjepor
Hozzá szoktál adni egy kanál fehérjeport a napi turmixodhoz? Lehet, hogy érdemes leszoknod róla. Bár a fehérjeporokat gyakran egészséges, kalóriaszegényebb megoldásként forgalmazzák a fogyni vagy súlyt tartani próbáló emberek számára, Friederike Fabritius idegtudós szerint gyakran tele vannak mesterséges édesítőszerekkel.
Ezek az adalékanyagok pusztítást végeznek a gyomor-bélrendszeri mikrobiomban. Az egészséges és robusztus belső mikrobiom pedig fontos a nagyszerű agyi egészséghez, mert a legtöbb neurotranszmitterünk a bélben termelődik.
2. Szénsavas üdítőitalok
Dr. Shaheen Lakhan neurológus szerint a kedvenc buborékos italod nem tesz jót az agyadnak, mivel magas az egyszerű cukrok koncentrációja benne, amelyek károsítják az agyat ellátó ereket. Idővel ez épp a működéséhez szükséges üzemanyagtól fosztja meg az agyat, ami idő előtti demenciához és agyvérzéshez vezet. Akut módon a cukor agyi gyulladást, ingerlékenységet, rossz hangulatot és alvászavarokat is okoz.
Ráadásul az állandó emelkedések és mélypontok függőségi állapotot is okozhatnak, sóvárgással és megvonásokkal – és ebben a diétás üdítők sem jobbak. A kalóriamentes adalékanyagok stresszelik az agyat, és becsapják, hogy több kalóriát fogyasszon, és valódi cukor után sóvárogjon.
Ha tovább olvasnál: 4 jele annak, hogy túl sok szénsavat fogyasztasz
3. Margarin
Fotó: Shutterstock
Shae Datta neurológus, a NYU Langone Concussion Center társigazgatója elmondta, hogy amennyire csak lehet, kerüli a margarint, mert az transzzsírokat tartalmaz.
Ahogy a transzzsírok nem tesznek jót a szívnek és az ereknek, úgy az agyi ereknek sem. A Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknek a vérében a legmagasabb volt az elaidinsav (a transzzsírok egy gyakori típusa) szintje, nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia.
4. Sör
Dr. Byran Ho neurológus szerint a sör teljesen üres kalóriákból áll, tápérték nélkül. Az alkohol a központi és a perifériás idegrendszert is károsíthatja, még akkor is, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk.
5. Koffeinmentes kávé
Fotó: Shutterstock
Sean Callan idegkutató azt ajánlja, hogy hagyd ki ezt az italt, hacsak nem vagy biztos benne, hogy a koffeinmentesítés folyamata oldószermentes. Az oldószerek, a koffein kávéból való eltávolításához használt vegyszerek ugyanis általában mérgezőek az emberre nézve. Sok közülük a rák vagy az idegrendszeri károsodás fokozott kockázatával hozható összefüggésbe, különösen nagy vagy ismétlődő dózisokban.
6. Sült krumpli
Dr. Pedram Navab neurológus szerint az olyan zsíros ételek, mint a sült krumpli, károsíthatják az agyat ellátó ereket, ami kognitív károsodást okozhat. Csökkentik a vér-agy gát (BBB) integritását, és neuronális károsodáshoz vezethetnek a hippokampuszban, az agynak abban a részében, amely a tanulás és a memória szempontjából meghatározó szerepet játszik.