zöld levelesek
Fotó: Shutterstock

6 élelmiszer, amivel felturbózhatod az agyműködésed

Az agy testünk irányító központja, amely lehetővé teszi, hogy mozogjunk, gondolkodjunk, érezzünk, lélegezzünk és még sok minden mást is. Mivel ilyen nagy feladata van, elengedhetetlen, hogy bőséges mennyiségű üzemanyagot és tápanyagot biztosítsunk számára.


Az általunk fogyasztott ételek óriási szerepet játszanak agyunk felépítésében és egészségében. A kutatások azt mutatják, hogy a vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, flavanolokban, polifenolokban és omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek segíthetnek megvédeni az agyat, javítani a memóriát és a koncentrációt – írja cikkében az Eating Well. Íme hat étel, amit érdemes fogyasztani a jobb agyi egészség érdekében.

Ez is érdekelhet: 5 magnéziumban gazdag étel, amelyek rendkívül egészségesek

​1. Zöld leveles zöldségek

A leveles zöldségek, például a kelkáposzta és a spenót tele vannak tápanyagokkal, többek között K-vitaminnal, béta-karotinnal (az A-vitamin előanyaga), folsavval és E-vitaminnal. Az E-vitamin antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, és összefüggésbe hozták az öregedő lakosság kognitív hanyatlásának megelőzésével. A K-vitamin és a béta-karotin szintén összefüggésbe hozható az agy egészségének javításával, mivel segít megelőzni a memóriavesztést és javítja a megismerési képességeket.

Próbálj meg egy maréknyi zöldet hozzáadni a turmixodhoz, vagy adj egy adag zöldet kedvenc rakott ételed receptjéhez!

​2. Bárány

Rajongsz a bárányhúsért? Akkor jó hírünk van! Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a bárányhús heti fogyasztása összefüggésbe hozható a hosszú távú kogníció javulásával. A 10 éves vizsgálat során a folyékony intelligencia pontszámok javulását figyelték meg azoknál az egyéneknél, akik bizonyos élelmiszereket, köztük bárányhúst fogyasztottak. A bárányhús könnyen beilleszthető az étrendbe.

Próbáld ki, hogy bárányhúst adsz kedvenc pörkölted receptjéhez, vagy grillezd meg!

3. Tojás

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1sos szendvics

Fotó: Shutterstock

A tojás az egyik legnépszerűbb reggeli étel − és nem véletlenül. Olcsó, és számos egészségügyi előnnyel jár, különösen, ami az agy egészségét illeti. Tudtad, hogy a rendszeres tojásfogyasztás összefüggésbe hozható a felnőttek kognitív teljesítményének javulásával? A tojás az egyik legjobb kolinforrás. A kolint a gyulladáscsökkentő hatás mellett az agyműködés elősegítésével is összefüggésbe hozták, például a memória és az agysejtek közötti kommunikáció fenntartásával.

Próbáld ki, hogy a tojásból vacsorára quiche-t, vagy desszertnek mesés krémes pudingot készítesz!

Ha tovább olvasnál: 5 agyserkentő étel, ha lassabbnak érzed magad az átlagnál

​4. Lazac

A lazacot általában nagyszerű fehérjeforrásként ismerik, de tudtad, hogy az agy egészségének is jót tesz? Az olyan zsíros halak, mint a lazac, magas omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, amelyek kritikus fontosságúak az agy fejlődéséhez és működéséhez. A jobb agyi egészség mellett ezeket a zsírsavakat összefüggésbe hozták a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kockázatának csökkentésével is. A lazac sokféleképpen elkészíthető.

Sütve párosíthatod kiadós zöldségadaggal, vagy hozzáadhatod kedvenc tésztaételedhez is.

​5. Áfonya

Bár minden bogyós gyümölcs jótékonyan hat az agy egészségére, az áfonya a lista élén áll. Alapvető tápanyagokat juttatnak a szervezetbe, többek között C-vitamint, K-vitamint, mangánt és fitonutrienseket. Ezek a tápanyagok segítenek serkenteni a vér és az oxigén áramlását az agyban, ami jobb koncentrációt eredményez. Bizonyított tény, hogy a sokféle zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend fogyasztása összefügg az időskori kognitív károsodás, a demencia és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

Próbálj meg egy maréknyit hozzáadni a smoothie receptedhez, vagy pürésíts néhány bogyót, hogy finom áfonya chia lekvárt készíts!

​6. Dió

Az olajos magvak közül az agy egészségéhez leginkább a dió járul hozzá: más magfélékhez képest kétszer annyi antioxidánst kínál. Kiváló alfa-linolénsav (ALA) forrás, amely egy növényi eredetű omega-3 esszenciális zsírsav, amely segít ellensúlyozni a kognitív hanyatlást. A gyulladást és az oxidatív stresszt összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórral és a demenciával. Bizonyított, hogy napi pár szem dió elfogyasztása javíthatja a kognitív funkciókat.

Próbálj meg egy adag diót hozzáadni a salátádhoz, vagy párosítsd különféle sült zöldségekkel!

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk