agyfagyás
Shutterstock

Miért fagy le az agyunk, ha gyorsan esszük a fagylaltot?

Szinte mindenki átélte már az „agyfagyás" fájdalmas következményeit egy gyorsan elfogyasztott fagyi vagy jégkása után. Azt már kevesebben tudják, hogy pontosan mi is történik ilyenkor a testünkben.

Mi is ez pontosan?

MaryAnn Mays, az amerikai Neurológiai Intézet oktatási alelnöke és az Ohio állambeli Cleveland Clinic Fejfájás Központjának neurológusa szerint a fejfájásnak ezen formája nincs jól tanulmányozva, mivel a fájdalom viszonylag rövid ideig tart, és nem is túl gyakori – járt utána a témának az EatingWell.

Azt azonban már lehet tudni, hogy az agyfagyásnak két kategóriára létezik.

Külső:

A fej külső lehűlése miatt következik be, például hideg időben vagy hideg vízbe merülés során – mondja Mays. A külső agyfagyástól szenvedőknél intenzív, rövid ideig tartó, szúró fejfájás alakulhat ki a fejük középső-előtti részén, de a fájdalom a halánték közelében is jelentkezhet, ahogy a a szem mögött is, érezhető, teszi hozzá Mays. A külső agyfagyások maximum 30 percig tarthatnak.

Lenyelt vagy belélegezett

Ez a tipikus „fagyis fejfájás", amelyet a szájpadlással vagy a torok hátsó részével érintkező hideg inger vált ki, az érintkezés után pedig közvetlenül jelentkeznek a tünetek. Kiválthatja hideg étel vagy ital fogyasztása, de a hideg levegő belélegzése is előhozhatja.

Ez is érdekelhet: Mi az az androgün agy, és miért jó nekünk?

A szakértők szerint az agyfagyásos fejfájás leggyakrabban a lenyelt vagy belélegzett fajtából ered. Amikor egy hideg inger éri a szájpadlásunkat, az ereink villámgyorsan összehúzódnak – ezért a fejfájást a hirtelen bekövetkező érszűkület válthatja ki.

Ráadásul az erek összeszűkölése után az erek újra meleg ingerrel találkoznak (általában a belélegzett levegővel), ami az erek újratágulását eredményezi: az erek szűkölése és tágulása közötti gyors váltakozás is hozzájárul ahhoz az érzéshez, amelyet „agyfagyásként" ismerünk.

Az agyfagyásnak jellemzően nincs más tünete, és nagyon rövid ideig is tart, szemben más típusú fejfájásokkal, amelyek általában további mellékhatásokat, például hányingert, szédülést vagy fáradtságot váltanak ki – az agyfagyás a legtöbb esetben két percen beül elmúlik.

A szakértőknek viszont nincsen meghatározott hőmérsékleti küszöbértékeke, amelyek kiváltják a fejfájást. Egyszerűen a „hirtelen hideg inger" impulzusa okozza.

Elméletileg mindenki kaphat potenciálisan agyfagyásos fejfájást, a valóságban azonban a lakosság körülbelül 30-40 százaléka hajlamos rá

– mondja Regina Krel, a Hackensack Egyetemi Orvosi Központ fejfájás elleni gyógyszerének igazgatója, aki szerint ezeknek az embereknek érzékenyebb a trigeminális idege.

Általában a migrénes tüneteket produkáló embereknél jelentkezik leggyakrabban az agyfagyás, de a gyereket is nagy számban érinti, akik még nem tanulták meg, hogy milyen tempóba fogyaszthatnak egy fagylaltot.

Kell-e aggódni miatta?

Krel és Mays egyetértenek abban, hogy nincs szükség orvosi segítségre, ha rövid ideig tartó agyfagyás okozta fejfájást tapasztalunk.

Krel hozzátette: ha a fejfájás 5 percnél tovább tart, vagy ha hideg behatás nélkül jelentkezik a fájdalom, akkor már javasolt orvoshoz fordulni. Jó hír, hogy a „klasszikus" agyfagyás nem utal más egészségügyi problémákra, és nem is jelez előre semmilyen későbbi betegséget. Azonban, ha már más tünetek is társulnak, például hányinger, hányás vagy látásromlás, akkor szintén érdemes felkeresni egy orvost.

Lehet elenne valamit tenni? 

A legjobb módja az agyfagyás megelőzésének, ha a hideg ételeket és italokat lassabban vagy kisebb mennyiségben fogyasztjuk. A hideg italok esetében érdemes kerülni a szívószálakat, mivel azok általában egyenesen a szájpadlás felé veszik az irányt.

Az agyfagyásos fejfájás elkerüléséhez vagy enyhítéséhez nem kell mást tenni, mint meleggel ellensúlyozni a hideget.

Ha a nyelvünket a szájpadlásra helyezzük, az felmelegíti a területet, ennek eredményeképpen az erek kitágulnak, enyhítve a fájdalmat. Mays azt javasolja, hogy próbáljunk meg meleg vizet inni, vagy a szánkat és az orrunkat befogni, és juttassunk meleg levegőt az orrjáratokon keresztül.

A figyelmetekbe ajánljuk