reggeli

Tényleg segít a fogyásban a kiadós reggeli?

Úgy tartják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. De tényleg a legnagyobbnak is kell lennie?


Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus

– sokan hallottuk már ezt a mondatot, amit a legtöbben a fogyás egyik kulcsának is tekintenek. Ugyan az egészséges reggeli elengedhetetlen, az étkezések felépítésére vonatkozó, tudományosan alátámasztott útmutatás már közel sem ilyen egyszerű.

Egy kutatócsoport viszont megnézte, hogy milyen hatással van – ha van egyáltalán – az anyagcserére egy kiadós reggeli kalóriabomba. Elöljáróban: Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmány szerint a nagy reggeli, majd a nap folyamán csökkenő mennyiségű további étkezések nem feltétlenül tesz annyira jót az anyagcserének, mint ahogyan azt a közhiedelem tartja.

Ez is érdekelhet: Ezért nem egészséges banánt enni reggelire

Shutterstock

Rengeteg mítosz kering az étkezés időzítéséről, és arról, hogy az hogyan befolyásolhatja akár a testsúlyt, akár az egészséget. Ezt nagyrészt a cirkadián ritmus területének köszönhetjük. Mi azonban a táplálkozás területén azon tűnődtünk, hogyan lehetséges ez. Hová menne az energia? Úgy döntöttünk, hogy közelebbről megvizsgáljuk, hogy a napszak milyen kölcsönhatásban áll anyagcserével

– mondta a tanulmány szerzője, Alexandra Johnstone a sajtóközleményben.

A tanulmányban 30 egészséges ember adatait elemezték – 16 férfi és 14 nő – , akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak.

A résztvevőknek véletlenszerűen kijelölték az étkezéseik felépítésének módját: négy héten keresztül vagy a reggelinél voltak többségben a kalóriák vagy a vacsoránál. Az étkezések felépítése ezen kívül megegyezőek voltak: mindegyikben ugyanannyi kalória volt, 30% fehérje, 35% szénhidrát és 35% zsír egyensúlyban.

A négy hét alatt a kutatók a figyelték a résztvevők anyagcseréjét, az energiafelhasználását és a súlyváltozást.

Az alanyok – függetlenül attól, hogy milyen diétás étrendet alkalmaztak – átlagosan 7 kilót fogytak a vizsgálat során.De volt egy jó hír azoknak, akik odafigyelnek a kalóriabevitelre: amikor az alanyok étvágykontrollját vizsgálták, azok, akik nagyobb mennyiségű reggelit fogyasztottak, arról számoltak be, hogy napközben elégedettebbnek érezték magukat.

A résztvevők arról számoltak be, hogy az étvágyukat jobban kontrollálták azokon a napokon, amikor nagyobb reggelit ettek, és a nap hátralévő részében jóllakottnak érezték magukat. Ez kifejezetten hasznos lehet a mindennapokban, szemben a kutatási környezetben, amelyben mi dolgoztunk

– mondta Johnstone a közleményben.

Mivel a vizsgálat csak 30 résztvevőt vett figyelembe, és szabad életkörülmények között készült (nem pedig ellenőrzött laboratóriumi környezetben), a szakértők szerint további kutatásokat kell végezni a következtetések megerősítésére.

A kutatócsoport már jelezte is, hogy tervezik, hogy a kutatásukat a továbbiakban kibővítik, sőt, a jövőbeni vizsgálatokba még az időszakos koplalással és a késő esti nassolással is kiegészítik.

Az egyik dolog, amit fontos megjegyezni, hogy az időzítés és a fogyókúra tekintetében valószínűleg nem lesz olyan étrend, amely mindenkinek megfelel. Ennek a megoldása lesz a diétás tanulmányok jövője, de mindezt rendkívül nehéz mérni

– mondta Johnstone.

Összegzés 

Az új kutatás szerint nem fogja befolyásolni az anyagcserét, ha előrébb hozzuk kalóriabevitelt, hiába a régimódi fogyókúrás tanácsok. Azok, akik bőséges reggelit ettek, majd kisebb ebédet és vacsorát, a nap folyamán teltebbnek érezték magukat, de mind a 30 résztvevő hasonló mennyiségű súlyt veszített, függetlenül az étkezési terv szerkezetétől.

Az egészséges reggeli azonban még mindig kritikus része a napnak, függetlenül attól, hogy mennyi kalóriát tartalmaz a napi kalóriából.

(EatingWell)

A figyelmetekbe ajánljuk