tökéletes ír reggeli

Milyen a tökéletes ír reggeli?

Nagy-Britannia és Írország a kiadós reggelikről ismert. A két ország kora reggeli lakomái között vannak közös összetevők, de vannak olyan ételek is, amelyek kifejezetten ír eredetűek. Az ír reggelit a mezőgazdasági munkások számára találták ki, hogy jóllakottan és az egész napos munkára készen álljanak. De miből áll össze?


Milyen egy ír reggeli?

Bár attól függ, hogy kit kérdezünk, és honnan származik, a hagyományos ír reggeli szinte mindig tartalmaz tükörtojást, hátszín szalonnát, sertéskolbászt, egész vagy szeletelt gombát (szalonna zsírjában megpirítva), valamint paradicsomot (frisset vagy konzervet), amelyet enyhén a serpenyőben sütnek meg.A lakomát pedig egy csésze erős fekete teával és tejjel zárják le.

Az ír reggeli gyakoribb, de néha vitatott összetevői közé tartozik a véres hurka, pirított szódakenyér és a boxty (ír burgonyás palacsinta).

Ez is érdekelhet: Ez a különbség a skót, az angol és az ír tea között

​Eredete

Az ír reggeli feltehetően a szomszédos Angliából indult, ahol a „rendes" reggelit ma „full English" vagy „fry-up" néven ismerik. Az étel az Egyesült Királyság konyhájának ikonikus része, ugyanolyan autentikus fogás, mint a fish and chips vagy a bangers and mash.

A források szerint a 13. századból származik, amikor egy kiadós lakomát szolgáltak fel a királyi udvarokban. Ám évszázadokkal később, a viktoriánus korszakban reggelivé alakult.

Bár az étel a felső- és középosztályból indult, az ipari forradalom idején a munkások is megkedvelték, és az 1950-es évektől kezdve a munkásosztály alapétele lett. De napjainkban is a leggyakoribb menüpont a kávézókban, amit nem csak reggelente szolgálnak fel.

Bár nem tudni, hogy mikor jött létre pontosan az első hamisítatlan ír reggeli, valószínűleg nagyjából egy időben az angol reggelivel. Írország közelsége és az angol invázióból származó protestáns földbirtokosok (angol-ír nemesek) miatt. A hozzávalókat pedig helyben szerezték be.

A figyelmetekbe ajánljuk