quiche
Fotó: Shutterstock

Kiadós reggelire vágysz? Készítsd el a franciák kedvenc pitéjét!

A quiche egy francia eredetű sós pite: alapja leveles tészta, tölteléke pedig tojásból és tejszínből áll össze. Ezt az alapot aztán kedvünk szerint akármilyen hozzávalóval gazdagíthatjuk, teljesen elengedve fantáziánkat. Alább egy mennyei baconos-sajtos quiche elkészítését mutatjuk meg, amely napindítóként és vacsoráként is tökéletesen megállja a helyét.


Hozzávalók

  • 20 dkg reszelt burgonya;
  • 4 dkg vaj;
  • 5 tojás;
  • 2,5 dl tej;
  • csipetnyi só;
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt;
  • 5 csík bacon;
  • ízlés szerint kolbász;
  • ízlés szerint frissen vágott metélőhagyma a díszítéshez.

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, majd zsírozzunk ki egy nagyobb méretű sütőformát. Ezután egy nagy keverőtálban dolgozzuk össze a reszelt burgonyát az olvasztott vajjal és a sóval.

Ezt is készítsd el! Tökéletes tojásos szendvicsre vágysz? Ez a recept segíthet!

quich\u00e9

Fotó: Shutterstock

Süssük ezt a masszát 25 percig, majd vegyük ki a sütőből. Ekkor szórjuk rá a cheddar sajtot, a bacont (és a kolbászmorzsát) a megsült krumplira.

Egy nagy tálban keverjük össze a tojást, a tejet és egy kis sót, majd öntsük rá ezt is.

Ezt követően süssük 180 fokon 35-40 percig vagy addig, amíg a quiche közepe már nem remeg a sütőforma megrázásakor. Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni 10 percig. Szeletelés és tálalás előtt szórjuk meg metélőhagymával ízlés szerint.

Ez is érdekelhet! Nekünk tojásrántotta, másnak leves – öt furcsa reggeli a világ különböző pontjairól

Milyen más töltelékeket érdemes még kipróbálnunk a quiche-hez?

A quiche szépsége nemcsak az ízekben és textúrában rejlik, hanem a sokoldalúságban is.

A végtelenségig variálható tölteléket hús és hajt helyett szimplán zöldségekből is összeállíthatjuk, a spenót, a brokkoli és a cukkini például tökéletes hozzávalója a pitének.

Ami pedig a sajtot illeti: az étel tetejére akár morzsolt kecskesajt vagy feta is kerülhet. Ha viszont húsimádók vagyunk, sonka, szalámi vagy akármilyen darált hús ugyancsak tökéletesen megfelel majd, mint hozzávaló. Bármelyik verziót is választjuk, arra mindig ügyeljünk, hogy kellőképpen legyenek átsütve a felhasznált alapanyagok.

Forrás: The Daily Meal

A figyelmetekbe ajánljuk