Melegen is fogyaszthatod, áztathatod egy éjszakán át, süthetsz belőle szeleteket vagy muffinokat, de akár gofris tésztába is keverheted. Ha ilyen sokoldalú, miért is ajánlják az egészségügyi szakértők a zabpelyhet mégis a reggeli étkezéshez? Hogyan hat hosszú távon az egészségedre? Az EatingWell cikkéne segítségével utánajártunk, mit mond a tudomány a zabpehely rendszeres fogyasztásáról.
Hosszabb ideig érzed magad jóllakottnak
A zab nagyszerű rostforrás. Mivel a rostok lassítják az emésztést, hosszabb ideig nem fogod magad éhesnek érezni. A rostban gazdag ételek fogyasztása segít elkerülni a vércukorszint kiugrásait és csökkenését, miközben csökkenti az éhségérzetet. Az amerikai Élelmiszeradati Központ, a USDA FoodData Central szerint 1 csésze főtt zabpehely 4 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték 16%-a.
Könnyebb dolgod lesz a fürdőszobában
A zab az oldható rostok egy speciális típusát, a béta-glükánt tartalmazza, ami gélszerű állagot képez a bélben, és segít mozgásban tartani a dolgokat az emésztőrendszerben
- mondja Maggie Michalczyk, dietetikus és táplálkozási tanácsadó.
Ráadásul, ha a zabpelyhet oldhatatlan rostforrásokkal párosítod − például hámozatlan szeletelt almával, dióval vagy szederrel −, még inkább segít mozgásban tartani a dolgokat az emésztőrendszeredben, és később megkönnyíti a dolgokat a mosdóban.
Csökken a szívbetegség kockázata
Fotó: Daria Nepriakhina / unsplash
Ha a reggelt egy tál zabbal kezded, az jótékony hatással lehet a szíved egészségére. Rosttartalma miatt segíthet csökkenteni a „rossz" LDL-koleszterinszintet, stabilizálhatja a vércukorszintet és még a magas vérnyomást is csökkentheti − mindezek jelentősen minimalizálják a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A zabpehely prebiotikus élelmiszer, ami táplálja a bélrendszeredben lévő jó baktériumokat. Az egészséges bélbaktériumok fenntartása jótékonyan hat a szervezeted immunrendszerére, javítja a hangulatodat és az emésztésedet, és segít kivédeni a betegségeket. A Journal of Nutrition című szakfolyóiratban 2021-ben megjelent szisztematikus áttekintés összefüggést talált a zabfogyasztás és a bélrendszerben található jótékony baktériumcsoportok növekedése között.
Könnyebb a súlykezelés
A kutatások szerint ez a népszerű reggeli még a fogyást és a súlykontrollra irányuló erőfeszítéseket is támogatja. A Foods című szaklapban megjelent 2021-es áttekintés szerint a zabban található béta-glükán pozitív hatással van a hiperglikémiára, a vérzsírszint csökkentésére és a testsúly csökkentésére.
A zabpehely rosttartalma laktató és telítő hatású, ami segíthet abban, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk a nap folyamán, és kézben tartsuk a testsúlyunkat
− mondja Michalczyk.