cikóriakávé csészében, mellette cikória por és virág
Fotó: Shutterstock

5 étkezési trend, ami a te konyhádba is begyűrűzhet 2023-ban

Az idei év nagy tanulsága: itt az ideje, hogy ne féljünk többé az ételektől, inkább azokkal az élelmiszerekkel táplálkozzunk, amelyek örömet okoznak nekünk.


2022 az „egészséges" újradefiniálásának éve volt. Ráeszméltünk végre, hogy az egészség személyes, nem méretben mérhető egyetlen mérettel. Egy ilyan időszakban, amikor az egészséges definíciója egyre inkább személyre szabottabbá válik, és a közösségi média trendek gyorsan jönnek és mennek, vajon megjósolhatjuk-e a következő nagy dobást? Mégis megpróbálkozunk vele, hogy előrevetítsük mik lesznek a 2023-as év legfontosabb étkezési trendjeit.

Ez is érdekelhet: A falási rohamok komoly betegségre utalnak − ezt teheted, hogy megelőzd

​1. Alternatív kávék

Egyre több az alternatív kávékészítmény a piacon, a fenntarthatóság pedig itt is fontos tényező lett. A termelők igyekeznek a kávékultúrát jobb irányba terelni. Megjelent a teljesen babmentes kávé, ugyanolyan koffeintartalommal és ízzel (Atomo), de akár már fügéből készült terméket is találhatunk (FigBrew). A cikóriakávé és a gombakávé iránt is továbbra is nagy az érdeklődés.

​2. Yuzu

yuzu pucolva, h\u00e9jasan \u00e9s a h\u00e9ja darabokra v\u00e1gva

Fotó: Shutterstock

A yuzu egy Koreából és Kínából származó fanyar citrusféle, amely gyakran megtalálható a japán és a koreai konyhában. Emellett a J-beauty és K-beauty termékek egyik fő összetevője is, mivel antioxidáns hatású. Az élelmiszerboltok polcain már egyre gyakrabban találunk yuzu-ízű termékeket, például italokat, szénsavas vizet és dobozos üdítőket. A Google Trends szerint a yuzuval kapcsolatos keresések száma idén 80%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. Friss yuzu citrusféléket nehéz lehet találni, de a helyi ázsiai élelmiszerboltban vagy az interneten be lehet szerezni.

Hasonló témában: 5 tipp, ami segít a stressz és az unalomevés ellen

​3. Fröccsök, koktélok

Néha az emberek alkoholos koktélra vágynak, néha pedig valamire kevesebb cukorral és alkoholtartalommal. A Pinterest ez utóbbi trendet Free Spiritsnek, azaz „mentes italoknak” nevezi, és szerintük a fancy alkoholmentes italok utáni nyomozás idén 220%-kal megnőtt.

Az alacsonyabb alkoholtartalmú és az alacsonyabb cukortartalmú italok iránti érdeklődés − valamint az, hogy egyre többen térnek vissza a brunch típusú összejövetelek megünnepléséhez − az embereket a fröccskoktélok újbóli felkarolására készteti. A boros fröccsök mindig beválnak, de az Aperol, Campari, gin, vodka, limoncello és mezcal felhasználásával készültekkel sem lőhetsz nagyon mellé.

​4. Ginzeng

ginzeng gy\u00f6k\u00e9r, mellette cs\u00e9sze \u00e9s kancs\u00f3 a te\u00e1j\u00e1val

Fotó: Shutterstock

Újra megindult az érdeklődés a ginzeng iránt − ez a növény évszázadok óta használatos a hagyományos kínai és az amerikai őslakosok gyógyászatában, többek között a vércukorszint és a gyulladás csökkentésére. A ginzeng az energiaitalok gyakori összetevője is. A keresési statisztikák szerint gyre kíváncsibbak vagyunk a ginzeng tea, különösen a koreai vörös ginzeng tea lehetséges előnyeire. Azért a cukorbetegeknek érdemes konzultálniuk egészségügyi szakemberekkel, mielőtt a ginzenget kipróbálnák.

​5. „Utánzó" receptek

A koronavírus járvány ideje alatt sokan a saját konyhájukhoz fordultak, hogy kedvenc éttermi ételeiket elkészítsék. Érdekes módon ez a tendencia nem csökkent, annak ellenére, hogy a legtöbbünk már nem tartózkodik otthon. A Google Trends tendenciái alapján is az egyes „utánzó” receptekre vonatkozó keresések évről évre emelkednek. De miért akarunk másolatot készíteni, amikor elmehetnének az igazit is megvenni? Az otthoni étkezés nagy előnye a költségmegtakarítás. Az infláció miatt az élelmiszerek drágábbak, az étteremben való étkezések árának töredékéért elkészíthetjük a finomságokat otthon.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk