Mi az az androgün agy, és miért jó nekünk?

A szakemberek szerint a félig férfi, és félig női, vagyis az androgün agy véd a mentális betegségek ellen.


Biztosan ismerünk olyan embereket, akik a társadalmilag megszokott férfias és nőies tulajdonságokban is osztoznak, tehát pszichológiailag androgünek. Van némi különbség a férfiak, és a nők agya között. Egy új tanulmány alapján a pszichológiailag androgün emberek agya egyszerre hordozza a női és férfi tulajdonságokat, olyan kognitív rugalmasságra szert téve, ami véd a mentális betegségek ellen ─ olvasható a Sciencealert cikkében.

Mi nőies, és mi férfias? Azok az elképzelések, hogy a férfi mindig racionális, a nő pedig mindig érzelmes, társadalmi normák, vagyis előírások. Ám vannak apró biológiai különbségek az agyban, ilyen például az agyban levő hálózati összeköttetések gyakorisága és erőssége. Az eddigi kutatásokból kiderült, hogy egy pszichológiailag androgün, vagyis nőies és férfias tulajdonságokkal is bíró személy kreatívabb, és kevésbé hajlamos a depresszióra, valamint a szorongásra.

Az új tanulmány arra szeretett volna válaszolni, hogy az androgün agy egybeesik-e a pszichológiai androgünitással. Az eredmények alapján az androgün agy előfordulása eléggé gyakori, a kutatásban résztvevők fele ugyanis osztozott ebben az agyi felépítésben. Ezek az egyének kevesebb mentális problémával küzdöttek, tehát a biológiai jelenség egybeesik a pszichológiai tulajdonságokkal.

Ám a pszichológiai androgünitást átadhatjuk neveléssel is. Emiatt fontos, hogy ne a szélsőséges női vagy férfi szerepek szerint neveljük gyerekeinket. Ha férfias és nőies tulajdonságokra is szert tesznek, rugalmasabbak lesznek, és kevésbé szorongóak.

Forrás: Sciencealert, Conversation

A figyelmetekbe ajánljuk