kakaóbab kakaó tál barna

Nem egyszer hallottunk már a kávé előnyös hatásairól, a tea varázserejéről, most pedig elérkezett az idő, hogy a kakaót sem hagyhatjuk ki a sorból. Egy új kutatás szerint ugyanis az abban megtalálható flavonoidok serkentik agyunk működését.


A tanulmányt készítő amerikai kutatók eredményei szerint a kakaó flavonoidjai – amely egy növényi anyagcseretermék, egyben gyógyhatású vegyületcsoport – egészséges felnőtteknél fokozzák az agy oxigénellátását, ezzel pedig a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásuk mellett, azzal összefüggésben, javítják a kognitív teljesítményt.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a felmérésben kakaóflavonoidokat fogyasztó résztvevők jobb eredményeket mutattak a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában.

Az Illinois-i Egyetem tudósai olyan felnőtteket kértek fel, akik nem dohányoztak, nem volt tudomásuk agyi, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségükről. A 18 résztvevőt két szakaszban tesztelték: az egyik előtt flavonoidokban gazdag, a másik előtt feldolgozott, nagyon kevés flavonoidot tartalmazó kakaót kaptak. Se a résztvevők, se a kutatók nem tudták, mikor melyik kakaót fogyasztották a kísérlet alanyai. Mintegy két órával a kakaó elfogyasztása után a résztvevők öt százalék szén-dioxidot, vagyis a normális érték körülbelül százszorosát tartalmazó levegőt lélegeztek be – ezzel azt szokták vizsgálni, hogyan reagál az agy érrendszere erre a kihívásra.

„A szervezet erre jellemzően úgy válaszol, hogy növeli az agy vérellátását, ami több oxigént jelent, és lehetővé teszi, hogy az agy több szén-dioxidtól tisztuljon meg"

– mondta el Gabriele Gratton, az egyetem professzora.

Funkcionális közeli infravörös spektroszkópia (NIR-spektroszkópia) eljárással megmérték a homlokkéreg oxigénellátottságát. Ez az agyi terület kulcsszerepet játszik a tervezésben, a viselkedés szabályozásában és a döntéshozatalban is. A kutatók emellett bonyolult feladatok elé állították a résztvevőket, ahol időnként ellentmondásos vagy egymással versengő utasítások között kellett eligazodniuk. A résztvevők többségének agyában gyorsabb és erősebb oxigénszállítást mértek, ha kakaóflavonoidokat fogyasztottak.

A flavonoidos kakaó fogyasztása után jobban teljesítettek a kognitív tesztek többségén is: 11 százalékkal gyorsabban oldották meg a komplex problémákat. A könnyebb feladatoknál azonban nem volt mérhető különbség.

via GIPHY

Ez arra utal, hogy a flavonoidok a nagyobb kihívást jelentő problémák esetén segíthetnek. A résztvevők szervezete ugyanakkor nem egyformán reagált a kakaóflavonoidokra. A legtöbbnek segített, de volt egy kis csoport, amelynek nem. A 18 fős csoportból négynél nem mutatkozott különbség, ha flavonoidok után végezték el az oxigénellátási tesztet és a bonyolult feladatokat. Mivel ők voltak azok, akik már a legelső, flavonoidok nélküli vizsgálatokban is a legjobb eredményeket mutatták, ez azt jelentheti, hogy akik már eleve fittek, azoknál nincs sok lehetőség a javulásra"

– magyarázta Catarina Rendeiro, a Birminghami Egyetem táplálkozáskutatója.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmények arra utalnak, hogy a kakakóflavonoidok fogyasztása után javuló vérellátás összefügg a kognitív működés javulásával.

via MTI

A figyelmetekbe ajánljuk