A világ talán legdrágább kávéjának árából hosszú hónapokig ihatnánk az átlagos eszpresszót: egy csésze 315 euróba, körülbelül 130 ezer forintba kerül belőle – és nem, nem a kopi luwakról van szó.
A Luxury Launches szerint a világ legdrágább kávéjaként ismert exkluzív ital az Okinawán található Nakayama birtokról származik, és kizárólag a japán piacra készül. A csillagászati ár a rendkívül költséges és megterhelő előállítási folyamatnak köszönhető.
Nakayamában a farmok 150 és 500 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, ahol kizárólag növényvédőszer-mentes kávét termelnek, miközben a munkásoknak jóval magasabb béreket fizetnek, mint a legtöbb kávétermelő régióban. Ennek oka, hogy a termesztési körülmények messze nem ideálisak, ez pedig az árat is befolyásolja.
Összehasonlításképpen: amíg Brazíliában évente több mint 3,1 millió tonna kávét termelnek, addig Nakayama alig 300 kilogrammot állít elő évente.
Mivel egy csésze ára nagyjából 130 ezer forintnak felel meg, ha csak napi egy adaggal számolunk, a Nakayama kávé rendszeres fogyasztása akkor is hetente 910 ezer forintba kerül.
Ez jóval magasabb összeg, mint az amúgy szintén a magas árról ismert kopi luwak esetében. Az exkluzív kávé főleg az elkészítése miatt kerül egy vagyonba, csészénként átlagosan 20 ezer forintba.
Ha tovább olvasnál: Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sós tahini latte
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a folyamat központi elemei az Indonéziában élő cibetmacskák és az ő emésztésük. Ők nem kávéfajták, hanem a termés érettsége szerint választják ki, mely kávészemeket eszik meg.