Kávé
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

A tavalyi aszályos év a legnagyobb kávétermelő országokat sújtotta igazán

Felszalad a szemöldököd a kávé árától? Ezekkel könnyedén helyettesítheted!

A tavalyi év különösen aszályos volt, ami a legtöbb növény piaci árára kihatott, de talán semmit nem befolyásolt annyira negatívan, mint a kávé eladási értékét. Miközben a serkentő ital ára az egekben, a Vince emlékeztet, hogy sokak otthonában megtalálható több olyan növény is, melyekkel tökéletesen helyettesíthetjük azt.


Ahogy azt mi is megírtuk: a két legnagyobb kávétermelő országot, Brazíliát és Vietnámot elképesztő szárazság és aszály sújtotta az elmúlt időszakban, így sajnálatos módon mind az arabica, mind a robusta árai soha nem tapasztalt csúcsokat döntenek.

Ez is érdekelhet! Fűszeres, koffeines és nagyon finom – így készíthetünk otthon chai lattét!

Kétségbeesésre azonban semmi ok, a Vince szerint ugyanis

létezik két olyan növény, aminek főzete tökéletesen képes helyettesíteni a kávét.

Mezei katáng

Mezei kat\u00e1ng

A mezei katáng gyökeréből készült ital azon túl, hogy ízében hasonlít a kávéra, számos jótékony hatással is bír

Fotó: Shutterstock

Ez az évelő növény régóta ismert kávépótlóként. A gyökeréből készült ital azon túl, hogy ízében hasonlít a kávéra, számos jótékony hatással is bír:

étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhe vízhajtó, emellett fokozza az epetermelést és támogatja a máj méregtelenítését is.

Fontos azonban, hogy csak mértékkel fogyasszuk, a túlzott bevitel ugyanis károsíthatja a retinafunkciókat. A mezei katáng könnyen termeszthető, jól alkalmazkodik különböző talaj- és éghajlati viszonyokhoz. Gyökerét megszárítva és pörkölve ízletes, kávészerű ital készíthető belőle.

Gyermekláncfű

Gyermekl\u00e1ncf\u0171

A gyermekláncfű gyökerét kora tavasszal vagy ősszel érdemes kiásni

Fotó: Shutterstock

A gyermekláncfű szintén kiváló kávépótló, miközben számos egészségügyi előnnyel is bír. A gyökeréből készült ital étvágygerjesztő, gyomorerősítő, méregtelenítő, vértisztító, vizelethajtó és emésztést javító hatású.

Ezt is olvasd el! Így befolyásolhatja a kávéfogyasztás a koleszterinszintünket

A növény könnyen termeszthető a kertben; magjait április közepén, egymástól 15-20 cm távolságra érdemes elvetni, hogy szépen fejlődjenek. Gyökerét kora tavasszal vagy ősszel érdemes kiásni, majd alapos tisztítás után apró darabokra vágni és megszárítani.

A szárított gyökérdarabokat 180 fokon 10-20 percig sütve, majd megőrölve tökéletes, kávészerű ital készíthető belőle.

A figyelmetekbe ajánljuk