A tavalyi év különösen aszályos volt, ami a legtöbb növény piaci árára kihatott, de talán semmit nem befolyásolt annyira negatívan, mint a kávé eladási értékét. Miközben a serkentő ital ára az egekben, a Vince emlékeztet, hogy sokak otthonában megtalálható több olyan növény is, melyekkel tökéletesen helyettesíthetjük azt.
Ahogy azt mi is megírtuk: a két legnagyobb kávétermelő országot, Brazíliát és Vietnámot elképesztő szárazság és aszály sújtotta az elmúlt időszakban, így sajnálatos módon mind az arabica, mind a robusta árai soha nem tapasztalt csúcsokat döntenek.
Ez is érdekelhet! Fűszeres, koffeines és nagyon finom – így készíthetünk otthon chai lattét!
Kétségbeesésre azonban semmi ok, a Vince szerint ugyanis
létezik két olyan növény, aminek főzete tökéletesen képes helyettesíteni a kávét.
Mezei katáng
A mezei katáng gyökeréből készült ital azon túl, hogy ízében hasonlít a kávéra, számos jótékony hatással is bír
Fotó: Shutterstock
Ez az évelő növény régóta ismert kávépótlóként. A gyökeréből készült ital azon túl, hogy ízében hasonlít a kávéra, számos jótékony hatással is bír:
étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhe vízhajtó, emellett fokozza az epetermelést és támogatja a máj méregtelenítését is.
Fontos azonban, hogy csak mértékkel fogyasszuk, a túlzott bevitel ugyanis károsíthatja a retinafunkciókat. A mezei katáng könnyen termeszthető, jól alkalmazkodik különböző talaj- és éghajlati viszonyokhoz. Gyökerét megszárítva és pörkölve ízletes, kávészerű ital készíthető belőle.
Gyermekláncfű
A gyermekláncfű gyökerét kora tavasszal vagy ősszel érdemes kiásni
Fotó: Shutterstock
A gyermekláncfű szintén kiváló kávépótló, miközben számos egészségügyi előnnyel is bír. A gyökeréből készült ital étvágygerjesztő, gyomorerősítő, méregtelenítő, vértisztító, vizelethajtó és emésztést javító hatású.
Ezt is olvasd el! Így befolyásolhatja a kávéfogyasztás a koleszterinszintünket
A növény könnyen termeszthető a kertben; magjait április közepén, egymástól 15-20 cm távolságra érdemes elvetni, hogy szépen fejlődjenek. Gyökerét kora tavasszal vagy ősszel érdemes kiásni, majd alapos tisztítás után apró darabokra vágni és megszárítani.