kávé
Shutterstock

A legtöbben nem a legjobb időpontban fogyasztják az első kávéjukat

A legtöbben el sem tudják képzelni a reggelüket egy frissítő kávé nélkül. Ezért is meglepő, hogy egy kutatás szerint a kora reggeli órák nem feltétlen a legalkalmasabbak az első csésze kávé elfogyasztására.

Az angliai Bath Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a reggeli étkezés előtti kávéfogyasztás negatív hatással lehet a vércukorszint szabályozására – ami a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázati tényezője lehet.

Tudjuk, hogy majdnem mindenki a reggeli ébredés után kávét iszik, mielőtt bármibe is belekezdene. Különös módon, minél fáradtabbnak érezzük magunkat, annál erősebb a kávé. Eddig korlátozott ismereteink voltak arról, hogy ez mit tesz a szervezetünkkel, különösen az anyagcserénk és a vércukorszintünk szabályozásával.

– mondta James Bett kutató és professzor a CNN által idézett sajtónyilatkozatban.

Ez is érdekelhet: Hány csésze kávét ihatunk meg egy nap?

A vizsgálat részeként a férfi és női résztvevők este 11 órától reggel 7 óráig aludtak, és arra kérték őket, hogy ébredés után fogyasszanak cukros italt – a kutatók szerint az italokban ugyanannyi kalória volt, mint egy „tipikus reggeliben".

Egy másik kísérletben a résztvevőknek megzavarták az alvásukat, és óránként felébresztették őket egy szöveges üzenettel, amelyre válaszolniuk kellett. Ekkor ismét arra kérték őket, hogy ébredéskor ugyanazt a cukros italt fogyasszák el.

Majd egy harmadik kísérletben a résztvevők ugyanezt az alvászavart élték át, de a cukros ital elfogyasztása előtt 30 perccel erős feketekávét kaptak.

A kutatók azt találták, hogy az alvászavaroktól függetlenül a résztvevők vércukor- és inzulinreakciói nem romlottak. A cukros ital előtt elfogyasztott feketekávé azonban mintegy 50%-kal növelte a vércukorválaszt.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogyha egy rossz éjszaka után a kávéfogyasztásra hagyatkozunk, hogy ne érezzük magunkat álmosnak, az korlátozhatja a szervezetünk azon képességét, hogy tolerálja a reggeliben lévő cukrot.

Bett megjegyezte, hogy bár a legtöbb reggeli szénhidrátban (gyakran cukorban) gazdag, ha alacsony szénhidráttartalmú vagy alacsony cukortartalmú reggelit fogyasztanánk, „akkor az minden bizonnyal csökkentené (vagy akár meg is szüntetné) a vércukorszint-emelkedést, amit evés után tapasztalunk".


Kiemelte: a kutatás eredményei szerint a kávéfogyasztás „legmegfelelőbb" időpontja nem a szénhidrátban gazdag reggeli előtti egy órán belül van.


A figyelmetekbe ajánljuk