Instant kávé
Photo by Robert Shunev on Unsplash

Érdemes figyelni a víz minőségére és hőmérsékletére egyaránt

Csak instant kávéd van otthon? Ezekkel a trükkökkel könnyedén felturbózhatod!

Sokan úgy gondolják, hogy az instant kávé sosem érhet fel a frissen főzött változatokkal: a legtöbb bírálat szerint híg, keserű, és hiányzik belőle az aromák mélysége. Ez persze igaz is, jó hír azonban, hogy néhány apró trükkel jelentősen javíthatunk az élményen.


A The Manual a Valor Coffee társtulajdonosát, Riley Westbrookot kérdezte a tökéletes instant kávé elkészítéséről. A szakember szerint a leggyakoribb hiba, hogy forrásban lévő vizet öntünk közvetlenül a kávéporra.

Amikor forró vizet adunk az instant kávéhoz, az egyszerre hozza elő a keserűséget és semlegesíti az utolsó megmaradt finom ízeket

– mondja. Ehelyett

érdemes a forralás után nagyjából 30 másodpercet várni, vagy átönteni a vizet egy másik edénybe, hogy csökkenjen a hőmérséklet.

Ez az apró lépés önmagában is sokat javíthat az ízvilágon.

A következő kulcsfontosságú lépés: ne öntsük rá a vizet egyből. Westbrook szerint először érdemes egy kevés vízzel sűrű pépet keverni a kávéból, és csak miután ez teljesen feloldódott, hozzáadni a maradékot.

Instant k\u00e1v\u00e9

Ha tejet adunk az instant kávéhoz, ügyeljünk rá, hogy ne hidegen tegyük!

Photo by Amr Taha™ on Unsplash

A keverési módon túl az is számít, mit adunk hozzá.

A vanília például jól működik – de nem a cukros szirup, hanem egy csepp sima vaníliakivonat.

Ne adjunk hozzá cukrot, mert az elnyomja az ízeket. A kivonat viszont csak lágyítja a kávé élét

– javasolja Westbrook.

Ha tejet használnál, azt is érdemes melegen hozzáadni. A hűtőből kivett hideg tej rontja a kávé állagát, míg a melegített tej, kókuszolaj vagy akár egy kis vaj selymesebbé teszi az italt.

És amit sokan elfelejtenek: a víz minősége.

Mivel a kávé 98%-a víz, a csapvíz klór- vagy fémízei könnyen elrontják a végeredményt. Nincs szükség ultramodern szűrőrendszerre; már egy sima vízszűrős kancsó vagy palackozott víz is sokat javíthat az ízvilágon.

A figyelmetekbe ajánljuk