Sokan úgy gondolják, hogy az instant kávé sosem érhet fel a frissen főzött változatokkal: a legtöbb bírálat szerint híg, keserű, és hiányzik belőle az aromák mélysége. Ez persze igaz is, jó hír azonban, hogy néhány apró trükkel jelentősen javíthatunk az élményen.
A The Manual a Valor Coffee társtulajdonosát, Riley Westbrookot kérdezte a tökéletes instant kávé elkészítéséről. A szakember szerint a leggyakoribb hiba, hogy forrásban lévő vizet öntünk közvetlenül a kávéporra.
Ezt is olvasd el! A kávé ezer arca: 5 különleges kávéélmény a világ körül
Amikor forró vizet adunk az instant kávéhoz, az egyszerre hozza elő a keserűséget és semlegesíti az utolsó megmaradt finom ízeket
– mondja. Ehelyett
érdemes a forralás után nagyjából 30 másodpercet várni, vagy átönteni a vizet egy másik edénybe, hogy csökkenjen a hőmérséklet.
Ez az apró lépés önmagában is sokat javíthat az ízvilágon.
A következő kulcsfontosságú lépés: ne öntsük rá a vizet egyből. Westbrook szerint először érdemes egy kevés vízzel sűrű pépet keverni a kávéból, és csak miután ez teljesen feloldódott, hozzáadni a maradékot.
Ha tejet adunk az instant kávéhoz, ügyeljünk rá, hogy ne hidegen tegyük!
Photo by Amr Taha™ on UnsplashA keverési módon túl az is számít, mit adunk hozzá.
A vanília például jól működik – de nem a cukros szirup, hanem egy csepp sima vaníliakivonat.
Ne adjunk hozzá cukrot, mert az elnyomja az ízeket. A kivonat viszont csak lágyítja a kávé élét
– javasolja Westbrook.
Ha tejet használnál, azt is érdemes melegen hozzáadni. A hűtőből kivett hideg tej rontja a kávé állagát, míg a melegített tej, kókuszolaj vagy akár egy kis vaj selymesebbé teszi az italt.
Még több érdekesség! Egy szakértő szerint ezért jobb kiönteni a kihűlt kávét, és újat főzni helyette
És amit sokan elfelejtenek: a víz minősége.