Kávé

Öt különleges kávéélmény a világ körül

A kávé ezer arca: 5 különleges kávéélmény a világ körül

A kávé ma már jóval több, mint a reggeli rutin része. Világszerte kulturális rituálé, gasztronómiai különlegesség és esztétikai élmény is lehet, amely országonként más és más formát ölt. Miközben az eszpresszó, a cappuccino vagy a flat white szinte mindenhol megtalálható, léteznek olyan helyi specialitások, amelyek túlmutatnak a megszokott kávézási hagyományokon.


Cà phê trứng – a vietnámi tojásos kávé

Vietn\u00e1mi toj\u00e1sos k\u00e1v\u00e9

A kávé az 1940-es években született meg, amikor lehetetlen volt tejhez jutni Vietnámban

Fotó: mayratales/Shutterstock

Elsőre talán furcsán hangzik a tojásos kávé ötlete, de Vietnámban igazi nemzeti kedvencnek számít ez a különleges frissítő.

Az ital az 1940-es években született, amikor az országot tejhiány sújtotta: ekkor kezdték el a sűrített tejet habosított tojássárgájával kiegészíteni.

Ezt a gazdag, krémes réteget sötét pörkölésű vietnámi kávéra öntik, az eredmény pedig olyan, mintha egy desszert és egy eszpresszó találkozna egy csészében. Az íze édes, telt és selymes, az állaga emlékeztet a krémlikőrökére, de koffeintartalmát tekintve kifejezetten erős italról van szó.

Olasz shakerato – a nyár kávékoktélja

Az olasz shakerato frissítő, mégis elegáns megoldás, ha egy könnyed nyári kávéra vágyunk. Az eszpresszót jéggel és egy kevés cukorsziruppal shakerben rázzák habosra, majd egy koktélpohárban szolgálják fel, selymes habbal a tetején.

Az ital hideg, mégis karakteres, a cukor pedig épp csak annyi, hogy kiemelje a kávé aromáit, de ne nyomja el őket. Olaszországban főleg délután fogyasztják, amikor már nem fér bele egy újabb cappuccino, de a koffein jól jönne.

Japán pour-over – a precizitás művészete

Jap\u00e1n pour-over k\u00e1v\u00e9

A japán kávé lényege, hogy a forró vizet vékony sugárban, körkörös mozdulatokkal öntik az őrölt kávéra, egy papírfilteren keresztül

Fotó: TW27/Shutterstock

A japán kávékészítés a figyelemről, az arányokról és a lassú, tudatos folyamatról szól. A pour-over technika – vagyis a kézi leöntés – lényege, hogy

a forró vizet vékony sugárban, körkörös mozdulatokkal öntik az őrölt kávéra, egy papírfilteren keresztül.

Ehhez gyakran homokóra alakú üvegkancsót használnak, amelynek felső részébe helyezik a papírfiltert, és ebbe kerül a kávé. A víz lassan átszivárog az őrleményen, majd cseppenként lecsöpög az alsó tartályba. Az így készült ital áttetsző, gyümölcsös, már-már borra emlékeztető ízvilágot kínál, és szinte minden kortyában ott van a származási hely karaktere.

Ube latte – a Fülöp-szigetek lila különlegessége

Ube latte

A kávé különleges színét az Ázsiában népszerű jamgyökér adja

Fotó: Cavan-Images/Shutterstock

Az ube latte az egyik leglátványosabb kávékülönlegesség: az ital élénk lila színe az Ázsiában rendkívül népszerű jamgyökérnek köszönhető, amelyet évtizedek óta használnak a filippínó desszertekben. Az ube íze enyhén vaníliás, földes és édeskés; ezt tejjel és eszpresszóval kombinálva kifejezetten krémes, desszertszerű ital születik.

A jeges változat különösen népszerű, mivel jól kiemeli a textúrákat, a színe pedig kifejezetten látványos.

Az ube latte tökéletes választás azoknak, akik valami szokatlanra és újszerűre vágynak, de nem akarnak lemondani a koffeinről sem.

Török kávé lokummal – az évszázados hagyomány

T\u00f6r\u00f6k k\u00e1v\u00e9

A török kávé az egyik legrégebbi ismert kávékészítési módszer, és a mai napig alig változott

Fotó: RauLC7/Shutterstock

A török kávé az egyik legrégebbi ismert kávékészítési módszer, és a mai napig alig változott. Finomra őrölt kávét főznek egy hosszú nyelű rézedényben, vízzel és gyakran cukorral, ám tej sosem kerül bele.

A végeredmény egy sűrű, testes ital, amelynek az alján mindig marad egy kevés zacc. A csészéhez gyakran kínálnak egy darab rózsás vagy pisztáciás lokumot is, amely egy zselés állagú édesség, ami kiegészíti a kávé aromáit.

S ha mindez nem lenne elég, a hagyomány szerint a csésze alján maradt zaccból még jósolni is lehet.

A figyelmetekbe ajánljuk