A Serious Eat cikkében egy kísérlet során különböző időközönként vizsgálták a friss kávé ízének alakulását, sőt, újramelegített verzióval is összevetették. A kutatásban azt a tényezőt vizsgálták, melyek a leginkább meghatározzák az ízérzékelést: ezek az illékony összetevők és az ital hőmérséklete.
Ezt is olvasd el! Ez a kókuszos americano lesz 2025 nyarának legkedveltebb kávéja
Előbbi azokat a vegyületeket érinti – például aminosavakat, lipideket és klorogénsavat –, amelyek a kávé illatáért és zamatáért felelősek, és gyorsan elillannak, amint a kávé hűlni kezd.
Ha szereted az őrölt kávé illatát, akkor tudnod kell, hogy pont ezt veszíted el, ha nem iszod meg időben
– idézi a portál Dr. Christopher Hendont, az Oregoni Egyetem kémiaprofesszorát.
Az ízélmény jelentős része az illatokhoz köthető, ezért érdemes minél előbb elfogyasztani a kávét
Photo by Erik Witsoe on UnsplashMivel az ízélmény jelentős része az illatokhoz kötődik, ezek eltűnésével a kávé karaktere is gyengül.
Emellett az emberi érzékelés szempontjából nem mindegy az sem, milyen hőmérsékletű a kávé. Hendon szerint minél közelebb kerül az ital a testhőmérséklethez, annál több összetevőt tudunk megkülönböztetni benne – és ez sok esetben nem jelent jót, hiszen a valódi aromák ekkor már rég távoztak a kávéból.
Még több érdekesség! Felszalad a szemöldököd a kávé árától? Ezekkel könnyedén helyettesítheted!