Kávé
Photo by Lexi Anderson on Unsplash

A reggeli kávét érdemes a lehető leghamarabb elfogyasztani

Egy szakértő szerint ezért jobb kiönteni a kihűlt kávét, és újat főzni helyette

Szinte mindannyian jártunk már úgy, hogy a reggel lefőzött kávét egyszerűen ottfelejtjük valahol, majd órákkal később jut csak eszünkbe elfogyasztani. De vajon mi történik ez idő alatt a finom feketével? Érdemes-e még utána is elfogyasztani vagy jobb egyszerűen kiönteni?

A Serious Eat cikkében egy kísérlet során különböző időközönként vizsgálták a friss kávé ízének alakulását, sőt, újramelegített verzióval is összevetették. A kutatásban azt a tényezőt vizsgálták, melyek a leginkább meghatározzák az ízérzékelést: ezek az illékony összetevők és az ital hőmérséklete.

Ezt is olvasd el! Ez a kókuszos americano lesz 2025 nyarának legkedveltebb kávéja

Előbbi azokat a vegyületeket érinti – például aminosavakat, lipideket és klorogénsavat –, amelyek a kávé illatáért és zamatáért felelősek, és gyorsan elillannak, amint a kávé hűlni kezd.

Ha szereted az őrölt kávé illatát, akkor tudnod kell, hogy pont ezt veszíted el, ha nem iszod meg időben

– idézi a portál Dr. Christopher Hendont, az Oregoni Egyetem kémiaprofesszorát.

K\u00e1v\u00e9

Az ízélmény jelentős része az illatokhoz köthető, ezért érdemes minél előbb elfogyasztani a kávét

Photo by Erik Witsoe on Unsplash

Mivel az ízélmény jelentős része az illatokhoz kötődik, ezek eltűnésével a kávé karaktere is gyengül.

Emellett az emberi érzékelés szempontjából nem mindegy az sem, milyen hőmérsékletű a kávé. Hendon szerint minél közelebb kerül az ital a testhőmérséklethez, annál több összetevőt tudunk megkülönböztetni benne – és ez sok esetben nem jelent jót, hiszen a valódi aromák ekkor már rég távoztak a kávéból.

Még több érdekesség! Felszalad a szemöldököd a kávé árától? Ezekkel könnyedén helyettesítheted!

A legrosszabb ízek pedig épp akkor bukkannak elő, amikor egy gyenge minőségű kávé kihűl: ilyenkor már nincs, ami elfedje a hibáit.

A figyelmetekbe ajánljuk