Az egészségesnek címkézett rágcsálnivalókról kiderült egy egészen új dolog

Az egészségesnek címkézett rágcsálnivalókról kiderült egy egészen új dolog

Lehet, hogy az egészséges nassolnivalók nem is olyan jók nekünk.


A Salt on Action 119 nassolnivalót tesztelt. Köztük több olyan, egészségesnek címkézett étel, mint a lencse és csicseriborsó chips is sósabbnak bizonyult a tengervíznél.

A szakértők által elemzett egészségesnek tűnő rágcsálnivalók több mint fele magas zsír-, só- és cukortartalmú, ezért kevésbé megtévesztő címkézésre szólítják fel a forgalmazókat.

Annak ellenére, hogy az egészséges chipseknek átlagosan alacsonyabb a zsír-, telített zsír- és kalóriatartalma, valamint magasabb a rosttartalma, 43 százalékukban túl magas volt a só mennyisége.

A legsósabb termék egy Eat Real hummus nevű, chili és citrom ízű chips volt, amely címkéje alapján 40 százalékkal kevesebb zsírt tartalmaz, vegán és gluténmentes. 100 grammnyi chips 3,6 g sót, tehát egy javasolt adag több mint 1 g sót tartalmazott, ez több, mint amennyi sómennyiséget két adag McDonald's-os kis hasábburgonyával bevinnénk a szervezetünkbe.

A legsósabb szárított snacknek pedig a sós Love Corn, valamint a Love Corn habanero chili bizonyultak. 100 grammnyi snack 2,8 g sót tartalmazott. Ez alapján egy 45 g-os adag (1,3 g só) a maximális ajánlott napi sóbevitel több mint ötödét tartalmazza ─ állapították meg a kutatók. Összehasonlításképpen a tengervíz 2,5 g sót tartalmaz 100 grammonként.

Ez a felmérés reflektorfénybe helyezi az egészségesnek feltüntetett harapnivalókban meglévő felesleges sómennyiséget. Ezek az élelmiszerek olyan címkéket tartalmaztak mint „gluténmentes", „vegán", „csak természetes összetevők" és „mesterséges tartósítószer nélkül", ami elgondolkodtató. A túlzott sófogyasztás okozhat szívbetegséget, agyvérzést és a többféle rák kialakulásáért is felelős lehet. Figyeljünk tehát oda élelmiszereink sótartalmára is!

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk