Olasz trattoria

Kétségtelen, hogy Olaszország minden érzéknek igazi élvezetet nyújt, ez pedig különösen igaz az ízlelésre. Az olasz ételek szinte a világ minden tájára eljutottak már, de semmi sem hasonlítható ahhoz az élményhez, amikor a klasszikus olasz recepteket az eredeti helyükön kóstolhatjuk meg. Sokkal többet kínál Olaszország, mint a jól bevált pizza, tészta vagy gelato: most 7 várost mutatunk be a rájuk jellemző gasztronómiai világgal.


Az olasz konyha nagyon eltérő lehet régiónként, ezért ne számítsunk arra, hogy az ország egész területén ugyanazokat az ételeket találjuk a menükön. A római carbonarától a palermói utcai ételekig minden területnek megvannak a saját receptjei, derül ki a Travel and Leisure cikkéből.

​Róma

R\u00f3mai carbonara

Római carbonara

Fotó: Kateryna Hrynyshyna/Shutterstock

Ha az örök városban járunk, akkor mindenképpen a klasszikusokkal érdemes kezdeni. A legtöbb régi római trattoriában és étteremben megtalálható a négy római tésztaféle – a cacio e pepe, a carbonara, az amatriciana és a gricia –, és egyet sem szabad kihagyni. Ha gyors ebédre vagy harapnivalóra vágyunk, vegyünk egy-két szelet pizzát, vagy kóstoljuk meg a hagyományos római szendvicset, a pizza e mortazzát – ez egy tipikus római gyorsétel, melyet gyakran fogyasztanak a helyiek ebédként vagy délutáni snackként. Ne felejtsük el a supplìt sem, amelyek pizzériákban és utcai ételárusoknál érhetők el. Ez a streetfood tulajdonképpen egy rántott rizsgolyó, olvadt sajttal töltve.

Firenze

Az ikonikus Mercato Centrale kétszintes épülete igazán különleges élményt ígér: mindenfajta étel és étterem megtalálható ezen a piacon. Megkóstolhatjuk például a crostinit, ami egy helyi előétel, vagy a környező vidéken szedett szarvasgombával tálalt tésztát. Egy nyüzsgő trattoriában kipróbálhatjuk a szaftos bistecca alla fiorentinát, a kiváló minőségű Chianina marhahúsból készült hatalmas T-bone steaket. Ha pedig a helyi kultúra érdekes specialitására vágyunk, akkor irány a szendvicses teherautó, ahol zsemlébe töltött marhagyomrot (lampredotto) árulnak.

​Bologna

Bologna egyik beceneve La Grassa” (azaz „a kövér”), ami nyilvánvalóan a város gasztronómiai gazdagságára utal: a város híres a kiadós, ízletes ételeiről. Olaszország néhány leghíresebb élelmiszere innen és Emilia Romagna régióból származik – gondoljunk csak a Parmigiano Reggiano sajtra, a prosciutto di Parma sonkára és a mortadellára. Ha itt járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a tortellini in brodót (tészta húslevesben), a tagliatelle al ragùt (amit mi általában bolognai mártásként ismerünk) és a lasagnét. Nem érdemes kihagyni a Ristorante Diana éttermet, ahol a pincérek nagy ezüst tálakban szolgálják fel a tortellini in brodót.

​Milánó

aperitivo

Illusztráció

Fotó: Andrei Molchan/Shutterstock

Kevesen tudják, de a Bécsben híres Wiener schnitzel nevű rántott szelet állítólag Milánóból származik. A legenda szerint egy osztrák tábornok, aki a 19. század végén Milánót a Habsburgok uralma alatt akarta tartani, visszavitte Bécsbe a cotoletta alla milanese receptjét. A hagyományos milánói éttermekben felszolgált szelet a legjobb ételek közé tartozik a sáfrányos risotto alla milanese mellett. Bárhol töltünk is el egy estét a városban, ajánlatos a felfedezést egy aperitivo ital elfogyasztásával kezdeni a város egyik bárjában.

Ezt is olvasd el! 5 fontos olasz kifejezés, ha Rómában járva úgy rendelnél, mint a helyiek

Modena

A megrögzött ínyencek egész utazásukat az Osteria Francescana étteremben való asztalfoglalás köré szervezik. Ez a Michelin-csillagos étterem a híres séf, Massimo Bottura finom ételeinek temploma. A séf inspirációját a helyi gazdag kínálatból meríti, sőt, saját acetaiája is van – a balzsamecet-készítő üzemben több, mint 1400 hordó található, a séf ezzel próbálja fenntartani a minőségi balzsamecetek előállításának hagyományát. A sztárséf egy másik éttermében megtalálható Emilia burger kötelező kóstolnivaló. Ez az étel egy kreatív újragondolás: a hagyományos hamburgerhús helyett a receptben Chianina marhahúst és olasz kolbászt használnak.

​Palermo

Szicíliában bárhol nagyon jól lehet enni, de a sziget fővárosaként Palermo a kulináris élvezetekben is kiemelkedik. A város különösen híres utcai ételeiről: a Ballarò vagy a La Vucciria piacokon a helyi élet igazi ízeit lehet megkóstolni. A panino con panelle (csicseriborsóból készült fűszeres lepény) vagy a câ meusa (borjúlépből és -tüdőből készült helyi specialitás) kötelező ételek. Az alkudozás és a hangulat Szicília arab történelmére utal vissza.

Velence

A vízi városban – ahol a látogatók száma meghaladja a lakosokét – könnyű beleesni a turistacsapdákba, de ha elkerüljük a tömeget, megtalálhatjuk az autentikus velencei éttermeket. Tegyünk egy kirándulást Buranóba, ahol a Trattoria al Gatto Nero (Fekete macska) étteremben a risotto di gò vagy risotto alla buranella a két legnépszerűbb halas étel. Velence belvárosában bolyongva pedig a cicchetti (velencei tapas) a kötelező kóstolnivaló. Ha egy hagyományos, régies borozót szeretnénk meglátogatni, akkor a Dorsoduro negyedben lévő Cantina del Vino gía Schiavi lesz a mi helyünk.

Figyelmedbe ajánljuk! Senkit nem fog meglepni, hol kapjuk a világ legjobb pizzáját

A figyelmetekbe ajánljuk