Az űrutazós filmek megmutatják, mi vár a SpaceX-re?

Emberemlékezet óta szeretnénk megtudni, hogy pontosan mi vesz minket körbe. Létezik-e földön kívüli létforma? Vannak-e más lakható bolygók? Sejtéseink ugyan vannak, de a konkrét válaszoktól még messze vagyunk, így elképzeléseink kivetülésére nem marad más mint a filmvászon.


Az utóbbi időben ráadásul egyre több űrutazással kapcsolatos nagyjátékfilmet mutatnak be, ami talán annak is köszönhető, hogy világegyetemünk kutatása új mérföldkőhöz érkezett el a SpaceX térnyerésével. Itt van máris legutóbbi missziójuk, a Demo-2 nevre keresztelt teszt, melynek eredményei a közeljövőben nagyban hozzájárulhatnak egy esetleges Mars expedícióhoz.

Egyelőre még csak találgatunk, hogy egy ilyen kutatóút milyen eredményeket hozhat, az utóbbi évek kasszasikerei azonban – még akkor is, ha sok bennük a hatásvadász, vagy tudományosan nem feltétlenül megalapozott állítás – adhatnak néhány támpontot a helyes iránnyal kapcsolatban. Nézzük meg, melyik filmekről is van pontosan szó.

Sandra Bullock számtalanszor meghalhatott volna, végül mégis hazaért

Gyakorlatilag erről szól a 2013-ban bemutatott Gravitáció, melyben a színésznő mellett George Clooney-t láthatták a nézők. Bár utóbbit nem sokáig, hiszen a film egyértelmű sztárja a Dr. Ryan Stone-t megformáló Bullock volt, aki egy, a Hubble űrteleszkópon dolgozó matematikust alakít. A film spoilermentes ismertetője gyakorlatilag egyetlen mondatból állna: Stone egy űrben történt tragédiának köszönhetően sodródni kezd a nagy semmiben, de végül megtalálja saját belső erejét, és hazajut a Földre.

Persze a Gravitáció ettől sokkal több, így nem is meglepő, hogy 86. Oscar-gálán ott volt a legjobb filmek jelöltjei között. Bár ezt a díjat végül nem sikerült megszereznie a stábnak, hét másikat viszont igen. A film két szereplője közül Bullockot jelölték a legjobb színésznő kategóriájában, ami nem is csoda, hiszen óriási teljesítmény egy olyan filmben ilyen remekül szerepelni, amit gyakorlatilag elejétől a végig greenboxban rögzítettek.

A Marson hagyták egyedül

2015-ben mutatták be Ridley Scott rendezésében és Matt Damon főszereplésével a Mentőexpedíciót, mely egy közeljövőben, a Marson kutatást végző tudós küzdelmét mutatja be a túlélés reményében.

A Damon által megformált Mark Watney botanikus, valamint az Ares 3 legénységének többi tagja homokviharba keveredik, melynek következtében idő előtt el kell hagyniuk a vörösbolygót. Az űrhajóra végül mindannyian sikeresen felszállnak, kivéve Watney-t, aki egy balesetnek köszönhetően végül az égitesten ragad teljesen egyedül. A tudós nem adja fel, élni akar, így gyakorlatilag megteremti a marsi élethez szükséges összes feltételt.

A Mentőexpedíció óriási sikernek számított 2015-ben, ám számtalan nagyfilmes jelöléséből – jelölték például a legjobb film kategóriájában, illetve Damon neve is feltűnt a legjobb főszereplők között a 2016-os Oscar-díjátadón – egyetlen szobrot sem tudtak végül hazavinni.

A Föld már nem alkalmas arra, hogy élelmiszert termeljünk, és homokviharok is tombolnak. Mi a megoldás?

Gyakorlatilag a Mentőexpedíció előszeleként mutatták be 2014-ben a Christopher Nolan nevével fémjelzett Csillagok között című filmet. Ez a film szintén a közeljövőben játszódik, akkor, amikor szennyezettsége miatt bolygónk már nem alkalmas a földművelésre, így az emberiségnek szembe kell néznie az élelmiszerhiánnyal. Tovább nehezíti helyzetünket, hogy a globális felmelegedés miatt kialakult szárazság következtében rendszeressé válnak a homokviharok.

A Csillagok között gondolatiságban sokkal tovább megy cikkünk első két filmjénél: itt ugyanis olyan kérdéseket feszegettek a készítők mint a féreglyukak, az időparadoxonok vagy a más univerzumokban található, élhető bolygók.

A film szereplői között találjuk Anna Hathaway-t, Jessica Chastaint, Michael Caine-t, Matt Damont, valamint a főszereplőt alakító Matthew McConaughey-t.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Csillagok között az a film, amit érdemes akár három-négyszer is megnézni, mert teljes valójában csak így fogjuk megérteni mondanivalóját.

Bár a film egyértelműen 2014 közönségsikere volt, a legnagyobb filmes díjátadók ezt nem vettek figyelembe: mindösszesen két szobrot, egy Golden Globe-, valamint egy Oscar-díjat sikerült elnyernie a készítőknek, ráadásul mind a két gála esetben a legjobb vizuális effektusok kategóriájából.

Talán mégsem mi vagyunk a legfejlettebb létforma

A fenti három filmmel ellentétben, a 2017-es Életteljesen más oldalról közelíti meg az űrutazás izgalmait. A Daniel Espinosa rendezésében készült film középpontjában egy kutatócsapat áll, akik a közeljövőben egy Mars expedícióról hazatérve felfedeznek egy teljesen új életformát.

Kezdetben ez a létforma a sajátunkhoz képest nagyon kezdetlegesnek tűnik, így az űrflottán és a Földön is óriási az öröm, hiszen nem mi vagyunk az egyetlenek az univerzum nagy sötétjében. Aztán persze az is hamar kiderül, hogy a Calvinnak elkeresztelt lény sokkal többet tud, mint amit mi elsőre gondoltunk volna róla, így arra is rá kell jönnie a flotta legénységének, hogy eredeti terveikkel ellentétben a marsi létforma nem szállítható át a Földre.

A film főszereplői között találjuk Jake Gyllenhaalt, Rebecca Fergusont, Ryan Reynoldsot, valamint Hiroyuki Sanadát.

A figyelmetekbe ajánljuk