A rozsdavörös Tinto folyó igazán szürreális látvány, de a tudósok abban bíznak, hogy segít megfejteni a titkot. Videó!


Egyes szakaszain semmi szokatlant nem tapasztalhatsz a folyó kapcsán, mely a Sierra Morena hegyekből ered Andalúziában. Niebla város környékén, Sevilla-tól egy órányi autóútra viszont ez a látszólag átlagos folyó egy szürreális képződménnyé alakul. Egy rozsdavörös színű vízzé, ami úgy néz ki mintha egy Martian-féle sci-fiből került volna elő, írja a BBC.com cikke.

Rio Tinto - A vörös folyó Spanyolországban


A „vörös folyó", a Tinto másvilági színe nem az egyetlen különlegessége, sok történész ezt a folyót teszi meg a bronzkori élet helyszínéül, ahol ezüstöt, aranyat is kerestek a kádárok számára még időszámításunk előtt 3000 környékén. A helyi bányászat 2001-ben szűnt meg, és a folyó bizarr színét is ennek tulajdonították, azt feltételezték, hogy a szennyeződéstől és az ásatástól ilyen. Nemrég a tudósok azonban felfedték, hogy a különlegesen savas kémiai összetételének köszönhető ez a színárnyalat. A jarozitot (egy vasféle), és a kálium szulfátot nagy mennyiségben tartalmazza a folyó víze, melyeket nemrégiben a Marson is beazonosítottak. Ráadásul a vörös bolygó és a vörös folyó másik közös pontja a nagy mennyiségű metángáz, tehát ha a Marson létezne folyó, akkor az valószínűleg úgy nézne ki mint a Tinto.

Így hát az asztrobiológusok a Tintót ma már úgy kezelik, mint egy természetes laboratóriumát a Marsnak és azt tesztelik, hogy a marsi élet hogyan hatna az űrutazókra. A folyóban folytatott ásatások során különböző baktériumokra, mikroorganizmusokra leltek, ami arra vezette a szakértőket, hogy bármilyen élet is van a Marson, először mélyen, a földben keresendő.

Friss

LEGO X Adidas – egy „sportcipő", amibe nem szívesen bújnál bele

A sneaker-rajongók egy újabb újdonsággal bővíthetik gyűjteményüket, bár ebben a „cipőben" aligha tudnának kényelmesen útra kelni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Idén is mindenkit vár Budapesten a Bar Show (x)

A Nyissunk Együtt! egy korlátozott kiadású koktélmagazin, amely a Fine Brands Company, a Moët Hennessy és a Magyar Bártender Szövetség közötti együttműködésből jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a koronavírus-világjárvány következtében nehéz helyzetbe került bárokat és étteremeket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Youtube/Sarah Lee

Világrekordot jelentő összegért kelt el egy pásztorkutya

Egy jó pásztorkutya aranyat ér.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk