city scale under blue sky

Spanyolország idén nyáron tömegesen fogadja vissza a látogatókat, miután a határon bevezetett korlátozások jelentősen enyhültek. Akár a kötelező kulturális látnivalók köré tervezted a nyaralásod olyan városokban, mint Madrid vagy Barcelona, akár a tengerparton és a tengerparti üdülőhelyeken szeretnél pihenni, meg fogod tapasztalni, hogy 2022-ben néhány dolog másképp lesz.


Becsomagoltál egy arcmaszkot?

Spanyolországban a tömegközlekedési eszközökön, a vonat- és metróállomásokon, valamint a repülőjáratokon és a repülőtereken továbbra is kötelező az arcvédő használata. Ha maszk nélkül kapnak el, megtagadhatják a belépést, vagy pénzbírsággal sújthatnak. A koronavírusos megbetegedések számának növekedése miatt a kormány ezen a héten úgy döntött, hogy a nyár folyamán a tömegközlekedési eszközökön is meghosszabbítja az arcmaszkok használatát.

​Előre lefoglaltad a múzeum jegyed?

Spanyolország bővelkedik kulturális látnivalókban, és mivel a látogatószám 2022 nyarán megugrik, érdemes előre lefoglalni a jegyet, és megtervezni az ország legjobb múzeumaiba tett látogatását. Eszedbe se jusson megjelenni az olyan nagy látványosságoknál, mint a La Sagrada Familia, és arra számítani, hogy jegy nélkül bejuthatsz. A legtöbb belépőhelyet általában legalább egy-két nappal korábban lefoglalják.

​Naprakész vagy az öltözködési és alkoholfogyasztási szabályokkal kapcsolatban?

Ebben a hónapban a mallorcai Playa de Palma népszerű üdülőhelyen a tengerparti éttermek szigorú öltözködési szabályzatot vezettek be, amely megtagadja a belépést azoktól a vendégektől, akik póló nélkül, vagy ujjatlan felsőben, fürdőruhában, focimezben, papucsban járnak. Ez vonatkozik azokra is, akik jelmezt, újszerű kalapot, szemüveget vagy parókát viselnek. Az üzlet tulajdonosai szerint az öltözködési szabályok célja, hogy visszaszorítsák a turisták és a legénybúcsúk részeges és zavaró viselkedését. Eddig 11 étterem tartotta be az öltözködési szabályzatot, és a bejáratnál QR-kódokat helyeztek el, hogy az emberek a belépés előtt ellenőrizhessék, mit lehet és mit nem lehet viselni.

A lépés része annak a szélesebb körű törekvésnek, hogy visszaszorítsák a Baleár-szigeteken az antiszociális és részeges turista viselkedést. A Mallorca, Ibiza, Menorca és Formentera alkotta szigeteken a közelmúltban korlátozták az all inclusive ajánlatok keretében elfogyasztható italok számát, valamint betiltották a kocsmázást, és korlátozták az alkohol promócióját és árusítását bizonyos turisztikai területeken - többek között Magalufban, El Arenalban és az ibizai Sant Antoni nyugati részén.

​Egyéb strandpolitikák Spanyolországban

people on white sand beach

Unsplash/Santtu Perkiö

A turistáknak arra is figyelniük kell, hogy Barcelonában és Mallorca szigetén tilos a strandon kívül strandruhát viselni. Akit rajtakapnak a szabályok megszegésén, akár 300 eurós bírsággal is sújthatják. A férfiak számára Spanyolország egyes részein tilos toplessben járkálni az utcán. Spanyolország strandjai mostantól füstmentesek, miután tavaly országos dohányzási tilalmat rendeltek el a strandokon. Egyes strandokon külön dohányzóhelyeket alakítottak ki, de a dohányzási tilalmat megszegők akár 2000 eurós bírsággal is sújthatók.

​A légitársaságok sztrájkja hatással lesz az utazásodra?

Az easyJet olcsó légitársaság légiutas-kísérői júliusban sztrájkba lépnek Spanyolországban a munkahelyek leépítése és az alacsony bérek miatt. Ha időközben nem születik megállapodás a szakszervezeti alkalmazottak és a légitársaság főnökei között, júliusban három szakaszban tervezik a munkabeszüntetést: július 1. és 3. között, július 15. és 17. között, valamint július 29. és 31. között. A sztrájk a barcelonai El Prat, a málagai és a palma de mallorcai repülőteret érinti.
Hasonlóképpen a Ryanair spanyolországi légiutas-kísérő személyzete is megszavazta, hogy sztrájkba lépjen ezen a nyáron.

A fapados légitársaság dolgozói június 24-re, 25-re, 26-ra és 30-ra, valamint július 1-jére és 2-ára terveznek munkabeszüntetést. A sztrájk az összes spanyolországi repülőteret érinti, ahol a Ryanairnek bázisa van, beleértve Alicante, Barcelona, Girona, Ibiza, Madrid, Málaga, Palma de Mallorca és Santiago de Compostela repülőtereit.
Az EasyJet közölte, hogy az érintett utasokat 24 órán belül átfoglalják alternatív járatokra, és tájékoztatja az ügyfeleket a menetrendek változásairól. Eközben a Ryanair nem törölte egyetlen Spanyolországból induló járatát sem, mivel ma kezdődik a munkabeszüntetés első napja.

A légitársaság közölte, hogy a hatnapos sztrájk alatt a járatok 100%-át tervezi üzemeltetni a kormány által hozott minimális szolgáltatási rendelet értelmében, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos számú járat felszállhasson a sztrájk idején. A szakszervezetek szerint azonban, ha a Ryanair az összes járatát üzemelteti a munkabeszüntetés ideje alatt, az lényegében érvényteleníti a sztrájkjogot. Egyelőre nem tudni, mi fog történni, de a Ryanair azt mondta, hogy ha néhány járatot törölnek, tájékoztatja az utasokat, és alternatív megoldásokat kínál.

​Felkészültél már a hőhullámokra?

top view photography of city during daytime

Unsplash/Willian Justen de Vasconcellos

Spanyolországban májusban és júniusban rekordhőmérsékleteket mértek olyan helyeken, mint Sevilla, Valencia és Madrid. Most a spanyol meteorológusok azt jósolják, hogy július és augusztus idén a szokásosnál is melegebb lesz. A tűzoltók máris az egyik legkorábbi erdőtűzzel küzdenek a Kasztília és Leónban található Sierra de la Culebra hegységben, amelyet katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak, miután a múlt héten rekordot döntő hőhullám során 30 000 hektárnyi erdőt pusztított el a tűz. A tisztviselők arra kérik a látogatókat, hogy a higanyszálak emelkedése esetén a nap legmelegebb időszakaiban a folyadékpótlással és a nap elkerülése révén tartsák magukat hűvösen.

A tengerparton és egy olyan szárazföldi városban, mint Madrid, rengeteg hely van a lehűlésre, a látogatók a fákkal szegélyezett El Retiro parkban vagy a város egyik szabadtéri medencéjében, köztük a népszerű Centro Deportivo Municipal Peñuelas parkban menekülhetnek a hőség elől. Barcelonában a Parc de Ciutadella vagy a Montjuïc (más néven a város zöld tüdeje) rengeteg árnyékot és pihenést kínál a hőség elől. Arra is kérik az embereket, hogy ha erdőben vagy erdős területen terveznek táborozni, akkor a helyi hírekben tájékozódjanak az erdőtüzekre vonatkozó figyelmeztetésekről.

(Forrás: LonelyPlanet)

A figyelmetekbe ajánljuk