Egy borz az erdőben.

Illusztráció.

Római kori kincset talált Spanyolországban egy apró borz

Spanyolország északnyugati részén mintegy 200 római kori érméből álló kincsesládát fedeztek fel egy éhes, élelemre vadászó borznak köszönhetően – közölték a régészek.

A „kivételes leletnek" nevezett érméket 2021 áprilisában fedezték fel az Asztúria régióban található Bercio La Cuesta barlangjában, a részleteket a madridi egyetem múlt hónapban megjelent Journal of Prehistory and Archaeology című folyóiratban ismertették.

Az érméket valószínűleg egy borz ásta ki, aki élelem után kutatott a Spanyolországot 2021 januárjában megbénító hatalmas hóvihar idején.

Abban az időben sok élőlény küzdött azért, hogy bogyókat, férgeket vagy rovarokat találjon, és ez a szerencsétlen állat csak egy maréknyi ehetetlen fémkorongot ásott ki, amelyet később egy helyi lakos szúrt ki.

A barlang padlóján... a homokban, amelyet valószínűleg a borz ásott ki a telepének bejáratánál, megtaláltuk az érméket

írták a régészek, miután 209 érmét találtak, amelyek a Kr. u. 3. és az 5. század közötti időszakból származnak.

E késő római kori leletek többsége az északi és keleti Földközi-tenger térségéből származik, Antiochiából, Konstantinápolyból, Szalonikiből, amely később Rómán és a dél-franciaországi Arles-on és Lyonon keresztül jutott el hozzájuk, bár legalább egy érme Londonból származik

– folytatták.

A kutatók szerint az érmék valószínűleg a politikai instabilitás miatt kerültek oda, amely különösen az 5. században az Ibériai-félsziget északnyugati részére benyomuló germán nép, a szuébiaiak inváziójához kapcsolódik.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk