légiutas-kísérő
Shutterstock

A 7 legidegesítőbb szokás repülés közben a légiutas-kísérők szerint

Azt gondolnánk, hogy repülőn utazni könnyű dolog: csak felülünk rá, elfoglaljuk a helyünket, majd leszállunk róla. Pedig van egy sor szabály, amit sokan nem tartanak be, ami megnehezítheti a személyzet dolgát, ráadásul a többi utast is zavarhatja. A Travel + Leisure megkérdezett pár légiutas-kísérőt arról, hogy melyek a legbosszantóbb dolgok, amiket az utasok elkövethetnek.

Rögtön a leszállás után a táska után matatni 

A legtöbben már találkoztak olyan utassal, aki rögtön a leszállás után már felugrik, hogy kivegye a holmiját a fej feletti tárolóból. A légiutas-kísérők szerint ez nem ajánlatos: csak akkor biztonságos felállni, ha a repülőgép már leparkol. Fontos, hogy mindig kövessük a repülőgép személyzete által bemutatott biztonsági előírásokat, és várjuk meg, amíg a repülőgép teljesen megáll, mielőtt megpróbálnánk felállni vagy bármilyen holmit kivenni.

​A mosdó használata fel- és leszállás közben

A legtöbb légiutas-kísérő a haját tépi, amikor az utasok felszállás és leszállás közben megindulnak a mosdóba. Hasonlóan zavaró, amikor a beszállás után rögtön mosdóba megy valaki, feltartva ezzel a beszállásra várakozókat

Ez az utasok mellett a légiutas-kísérőknek is problémás, akiknek szabadon kell tudnunk fel- és lesétálni a repülőgépen, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindenki biztonságban elhelyezkedett. Ha lehetséges, próbáljuk meg a mosdószüneteket az utazómagasságon töltött nyugodt időszakokra korlátozni.

l\u00e9giutas-k\u00eds\u00e9r\u0151

Shutterstock

Udvariatlanság a repülőszemélyzettel szemben

Amikor a levegőben vagyunk, a légiutas-kísérők a felelősek értünk, akik készenlétben állnak, hogy segítsenek az utasoknak, ha valami probléma adódik. Egyes utasok elfelejtik, hogy a légiutas-kísérők azért vannak, hogy segítsenek, és sokszor tiszteletlenül beszélnek a személyzettel.

Fontos, hogy ne feledjük, a légiutas-kísérők és a pilóták keményen dolgoznak azért, hogy biztonságos és kényelmes repülést biztosítsanak, és ha kedvesen és tisztelettel bánunk velük, az az utazást is megkönnyítheti.

A biztonsági öv használatának elmulasztása

Ha a biztonsági öv jelzőtáblája világít, figyeljünk rá. Nem véletlen kell becsatolni: a biztonsági öv a megóv minket a váratlan turbulenciától, ha figyelmen kívül hagyjuk azzal veszélybe sodorhatjuk magunkat és másokat is.

A turbulenciát nem mindig lehet előre jelezni, és ha váratlanul durva levegővel találkozik a gép, kirepülhetünk az üléséből, és súlyosan megsérülhetünk.

l\u00e9giutas-k\u00eds\u00e9r\u0151

Shutterstock

Tolakodni felszolgálás közben 

Az egyik legnagyobb hiba, amit az utasok elkövetnek, és ami zavarja a légiutas-kísérőket, hogy felállnak és elvárják, hogy a kiszolgálás során elhaladhassanak az ételkocsik mellett. A kocsikat amúgy is nehéz tolni, és sokszor kevés ideje is van erre a személyzetnek. Abszolút kényelmetlen, ha az amúgy is szűk helyen még mi is megpróbálunk elférni, hátráltatva ezzel a személyzet munkáját.

rendelkezésre, hogy sok embert kiszolgáljanak. A folyosó kis hely, és a személyzet számára kényelmetlen, ha valaki mögöttük áll, és arra vár, hogy elhaladhasson".

Rendezetlen mosdó 

Ha a repülőn használjuk a mosdót, szánjunk egy percet rá, hogy rendezetten hagyjuk. Sok utas nem ügyel arra, hogy tisztán tartsa a mosdót, ami egy hosszabb úton elég gusztustalan lehet.

A legjobb, ha mindig viselünk cipőt a mosdóban, hiszen bármilyen folyadékkal találkozhatunk a földön.

Csapvíz fogyasztása

A fedélzeten a kávét és a teát csapvízzel készítik, ami a repülőgép víztartályaiból származik. Ez nem feltétlen jó, mivel a repülőgépek víztartályai köztudottan piszkosak: egy korábbi vizsgálat során 158 repülőgépből vettek mintát, és mint kiderült, 13 százalékuk tartalmazott kólibaktériumot, kettő pedig veszélyes E. coli-szintet mutatott ki.

Ha kávét fogyasztanánk, inkább vegyünk a terminálon, de ha koffeinre van szükségünk az út során, akkor kérjünk egy kólát kávé helyett.

(Travel + Leisure)


A figyelmetekbe ajánljuk