Sevilla.

Ezzel a módszerrel küzd a forróság ellen Spanyolország egyik leghíresebb városa

A dél-spanyolországi Sevilla lesz az első város a világon, amely megnevezi és osztályozza a hőhullámokat – hasonlóan a trópusi viharok vagy hurrikánok elnevezéséhez – annak érdekében, hogy jobban megvédje a lakosokat a túlságosan forró időjárási időszakok gyakoribbá válása miatt.


Az egyéves kísérleti projekt Spanyolország egyik legmelegebb városában három kategóriába sorolja a hőhullámokat.

A kezdeményezés egy szélesebb körű intézkedéssorozat része, amely a kibocsátáscsökkentéstől a szén-dioxid-mentesítésig terjed, és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célozza – mondta a város polgármestere, Antonio Muñoz.

Az úttörő programra napokkal azután került sor, hogy Spanyolországban a feljegyzések szerint az egyik legkorábbi hőhullám tombolt, és hogy az idei május az elmúlt 58 év legmelegebb májusa volt. Az Aemet állami meteorológiai ügynökség szerint a hőhullámok gyakorisága Spanyolországban megduplázódott a korábbi évtizedekhez képest.

Sevilla – ahol a hőmérséklet gyakran 40 Celsius-fok fölé emelkedik – mintegy 161 kilométerre van Montoro városától, ahol tavaly a higanyszál az eddigi legmagasabb spanyolországi hőmérsékletre, 47,4 Celsius-fokra emelkedett.

A kísérleti projekt központi eleme egy olyan algoritmus, amely akár öt nappal előre jelzi a hőhullámokat, és az emberi egészségre és a halálozásra gyakorolt lehetséges hatásuk alapján kategorizálja őket. Az egyes kategóriákhoz konkrét intézkedések kapcsolódnak majd, mint például a városi uszodák megnyitása vagy egészségügyi dolgozók kiküldése az idősek vagy más veszélyeztetett személyek ellenőrzésére.

A 3-as kategóriát – a legsúlyosabbat – elérő hőhullámokat a spanyol ábécé csökkenő sorrendjében fogják megnevezni. Az első öt nevet már kiválasztották: Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao, Vega.

A projektet az Adrienne Arsht-Rockefeller Alapítvány Ellenálló Képesség Központjával, vagyis az Arsht-Rockkal közösen indítják el, amely az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kialakítására összpontosít, klimatológusokkal, társadalom- és viselkedéskutatókkal és közegészségügyi szakértőkkel együtt.

A központ hét másik várossal – köztük Melbourne-ben és Görögországban – dolgozik hasonló terveken a hőhullámok kategorizálására vagy rangsorolására, bár egyelőre Sevilla az egyetlen olyan város, amely elnevezte a hőhullámokat.


Forrás: The Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk