A Marson alakulhatott ki először az élet?

A Marson alakulhatott ki először az élet?

A tokiói Gyógyszerészeti és Élettudományi Egyetem kutatói bizonyítékot találtak rá, hogy egyes életformák túlélhetik a világűr zord körülményeit is.


Az egyetem munkatársai az egyik legellenállóbb baktériumot, a Deinococcus radioduranst helyezték el a Nemzetközi Űrállomás külsejére, ahol a szélsőséges körülmények ellenére a mikroorganizmusok évekkel később is életben tudtak maradni.

A kutatók a laborban végzett eredményeik miatt számítottak rá, hogy a baktérium ellenállhat az extrém hőingadozásnak és az erős UV-sugárzásnak is, ami csak kis része volt az űrben lévő számos kihívásnak, aminek évekig ki voltak téve a kísérlet alatt.

Jamagisi Akihiko, a csoport vezetője már merészebb következtetéseket is levont az eredményekből. Szerinte, akár más bolygón is kialakulhatott először az élet, nem feltétlen a Föld volt az első hely. Például a Marson, ahol a kutatók véleménye szerint sokkal magasabb volt a hőmérséklet a mostaninál, és a bolygó felszínét folyók és tavak borították, ami kiváló körülményeket teremtett a hasonló organizmusok számára.

És hogy hogy juthatott el hozzánk a Deinococcus radiodurans és más hasonló életforma? Az egyetem munkatársai nem zárják ki, hogy akár egy aszteroidán keresztül tették meg az utat a Földig, és terjedtek el utána nálunk.

Forrás: 24.hu

A figyelmetekbe ajánljuk