űrhajós

Az űrben teljesen más ízűek az ételek, mint a Földön

Az asztronauták az űrben töltött idejük alatt számos változást és furcsaságot érzékelhetnek szervezetükben, valamint a környezetükben egyaránt. Néhányan például azt panaszolták, hogy az ételnek teljesen más íze van az űrben, sőt, kifejezetten ízetlen. A különös jelenség, habár apróságnak tűnik egy űrutazás során, mégis komoly problémává nőheti ki magát, hiszen emiatt akár kevesebb értékes tápanyagot visz be a szervezetébe az űrhajós. Egy kutatás erre kereste a választ.


Az IFST, vagyis egy ételtudománnyal foglalkozó intézet munkatársai legújabb kutatásukban arra keresték a választ, vajon mi lehet annak az oka, hogy az űrhajósok másképp érzékelik az ételek ízét és illatát az űrben, mint a Földön.

Korábbi tanulmányok szerint a választ valójában a gravitáció kapcsán kell keresni, ugyanis az űrben az emberi testfolyadék megváltozik, így míg a gravitáció miatt bolygónkon a testfolyadék az alsó végtagokban összpontosul, addig gravitáció nélkül a felső testrészbe kerül. Emiatt előfordulhat a fej duzzanata vagy az orr és a hallójárat eldugulása is, míg a szervezet hozzászokik az új környezethez. Néhány űrhajós szerint azonban a tünetek elmúlása után is ugyanolyan ízetlennek érezte az ételt.

\u0171rhaj\u00f3sok esznek

Fotó: © CORBIS/Corbis via Getty Images

Grace Loke ételtudós a Science Alert magazinnak elmondta, hogy csapatával azt akarták megtudni a kutatás során, hogy egy személy közvetlen környezete és mentális állapota milyen hatással van az aromák érzékelésére. Mivel a kísérlet miatt problémás lett volna felküldeni az űrbe egy csapat űrhajóst, egy VR-szimulátor segítségével teremtették meg az űrbeli környezetet.

A résztvevőknek három különböző illat intenzitását kellett pontozniuk két különböző helyszínen: vanília, citrom és mandula. Kiderült, hogy a citromot mindkét környezetben ugyanúgy érzékelték, míg a másik kettőt intenzívebbnek találták a mesterségesen kreált űrben. A kutatók szerint ennek oka egy vegyület, a benzaldehid, amely a mandulában és a vaníliában is megtalálható.

Míg a kutatás nem feltétlenül adott konkrét választ arra, hogy miért ízetlen az étel az űrben, Loke szerint mégis fontos felfedezésre bukkantak, hiszen ezek az adatok segítenek az elzárt, ingerszegény közösségeknél a megfelelő étrend kialakítását.

A figyelmetekbe ajánljuk