Az Űr és a Föld határa.

A Kármán Tódorról elnevezett Kármán-vonal a Föld légkörét és az űr kezdetét határoló, 100 kilométerrel az átlagos tengerszint felett húzódó határvonal. Az űr kezdetének pontos meghatározása azonban meglehetősen bonyolult lehet, hiszen többféle számítási módot alkalmaznak világszerte.


Ennek oka, hogy a Föld légköre nem ér véget hirtelen, hanem egyre vékonyabbá válik a nagyobb magasságokban, ami azt jelenti, hogy nem létezik egy mindenki által elismert, határozott felső határ.

A NOAA szerint a nemzetközi jog kimondja, hogy „a világűr mindenki számára szabadon kutatható és használható". De mivel sokféle definíció létezik arra vonatkozóan, hogy hol kezdődik valójában a világűr, nincs olyan végleges törvény, amely megerősítené a valódi határt.

A „hol kezdődik a világűr" kérdésköre tehát nyitva maradt, ami számos különböző értelmezésre ad lehetőséget.

A NASA és az amerikai hadsereg számára például a NOAA szerint az űr 50 mérföld (kb. 80 kilométer) magasságban kezdődik. A nemzetközi közösség, köztük a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) szerint azonban az űr egy kicsit magasabban, 100 kilométernél, a Kármán-vonalon kezdődik.

Na de miért hívják Kármán-vonalnak?

A 20. század közepén, egy Kármán Tódor nevű magyar származású űrmérnök feltett egy egyszerű kérdést. Mi az a magasság ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és hol kell az adott gépnek elérnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz?

Kármán elvégezte a szükséges számításokat, majd a választ az emlékezetes 100 kilométerre kerekítette. Ezt a magasságot ma az ő tiszteletére „Kármán-vonalnak" nevezik.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk