Buzz Aldrin a Holdon.

Az űr végtelen mennyiségű rejtélyt és izgalmat hordoz magában. Napjainkban a tudósok szinte minden héten felfedeznek valamilyen újdonságot a fejünk felett lévő végtelen pusztaságról, és pont emiatt nyilvánvalóan sokan kíváncsiak a világűr titkaira. Az alábbi cikkben öt olyan remek űrdokumentumfilmet mutatunk be, amelyet semmiképp sem szabad kihagynod!


Apollo 11

Amennyiben érdekelnek az űrutazásáról készült archív felvételek, akkor az Apollo 11-et imádni fogod. Ez a díjnyertes alkotás eredeti felvételeket és fényképeket tartalmaz az űrhajósokról és az Apollo-küldetés mögött álló NASA-csapatról.

Nincs narrátor, nincsenek interjúk, nincsenek külső kommentárok - a történetet egyenesen Buzz Aldrintől, Neil Armstrongtól, Michael Collinstól és a küldetést lehetővé tevő tucatnyi szakértőtől hallhatjuk.

Szemtől szemben a világegyetemmel

Érdekelnek az űrséták és kíváncsi vagy arra, hogyan navigálnak az asztronauták az űrben? Akkor mindenképp érdemes megnézned a Szemtől szemben a világegyetemmel című dokumentumfilmet, amelynek narrátora ráadásul egy Oscar-díjas színész. Az űrséták és Leonardo DiCaprio rajongói imádni fogják ezt a rövid, mégis informatív dokumentumfilmet. A film hét űrhajós erőfeszítéseit követi nyomon az Atlantis űrsikló fedélzetén, amely során megpróbálják megjavítani a Hubble űrteleszkópot.

A DiCaprio által narrált, magával ragadó remekmű rávilágít a Hubble-teleszkóp fontosságára, karbantartásának módjára, valamint azokra az erőfeszítésekre, amelyek az űrben való munkavégzés és "sétálás" – során történnek.

A Beautiful Planet

Dokumentumfilmek tucatjai mutatnak be más bolygókat. De mi van akkor, ha valami olyat szeretnél látni, ami (szó szerint) közelebb áll hozzánk?

Ez a felvétel egy vizuális csemege, amely bolygónk lenyűgöző látványvilágát mutatja be a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) nézve.

A dokumentumfilm túlmutat a szép képeken, és bemutatja az űrhajósok mindennapi életét az ISS-en, valamint közelebbről megismerhetjük a globális felmelegedés hatásait. A filmet mindemellett az Oscar-díjas Jennifer Lawrence narrálta.

The Last Man on the Moon

Ez a lenyűgöző film ritka archív anyagokkal és szemet gyönyörködtető vizuális effektekkel mutatja be Eugene Cernan, Apollo űrhajós ikonikus történetét. Külön érdekesség, hogy jelenleg ő az utolsó ember, aki elmondhatja magáról, hogy járt a Holdon.

Mélyebbre merülhetünk Cernan életében, beleértve az űrprogramban eltöltött időt, a küldetéseit és az űrhajósként szerzett tapasztalatait.

Utazás az Univerzum peremére

Ez az űrdokumentumfilm egy klasszikus Nat Geo-alkotás, amelyet Alec Baldwin tolmácsolásában nézhetünk végig.

A film elsősorban a Hubble-teleszkóp által rögzített felvételekre épít, amelyek segítségével egy szimulált utazásban lehet részünk. Az Utazás az Univerzum peremére élénk, lélegzetelállító bepillantást nyújt abba, hogyan néz ki a világűr valójában.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk