vakcina
Shutterstock

Már 5 éven belül meglehet a rák ellenszere

A szakértők szerint több millió életet is megmenthetnek a jövőben kifejlesztett „úttörő jelentőségű" vakcinák, amely számos betegséget, többek között a rákot is gyógyíthatják majd.

Paul Burton, a Moderna gyógyszeripari vállalat orvosigazgatója szerint 2030-ra elkészülnek a rák, a szív- és érrendszeri, autoimmun és egyéb betegségek elleni oltások –írja a The Guardian.

A kutatók szerint az előrelépés legfőbb oka a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák, és az azt megelőző, felgyorsított kutatások, amely miatt 15 évnyi előrelépés történt 12-18 hónap leforgása alatt.

Burton szerint maga a Moderna már öt éven belül képes lesz „mindenféle betegségterületre" alkalmas kezeléseket kínálni – Burton azt is elmondta, hogy már folynak a különböző daganattípusokat célzó rák elleni vakcinák fejlesztése is a cégnél.

Lesz olyan vakcinánk, amely rendkívül hatékony lesz, és sok százezer, ha nem millió életet fog megmenteni. Úgy gondolom, hogy személyre szabott rák elleni vakcinákat tudunk majd kínálni több különböző daganattípus ellen az embereknek világszerte

– mondta.

Hozzátette: szerinte több légúti fertőzést is le lehetne fedni egyetlen injekcióval – lehetővé téve a veszélyeztetett emberek számára a koronavírus, az influenza és a respiratórikus szinciciális vírus (RSV) elleni védelmet –, míg az mRNS-terápiák olyan ritka betegségek esetében is elérhetővé válhatnak, amelyekre jelenleg nincs gyógyszer.

Az mRNS-en alapuló terápiák úgy működnek, hogy megtanítják a sejteket arra, hogyan kell egy olyan fehérjét előállítani, amely kiváltja a szervezet immunválaszát a betegséggel szemben. Ezzel a módszerrel a szakértő szerint az mRNS-alapú rákvakcina figyelmeztetné az immunrendszert, ha a rák növekedni kezd a testben, így az immunrendszer képes lenne úgy elpusztítani azt, hogy közben megkíméli az egészséges sejteket.


A figyelmetekbe ajánljuk