Annak ellenére, hogy a napfényvitaminnak is nevezett vitamin sokrétűen támogatja az egészséget, nem sok élelmiszerben található meg.
Néhány halon, tojássárgáján, gombán és dúsított gabonaféléken kívül nehéz lehet elegendő D-vitaminhoz jutni pusztán a táplálkozásból. Ugyan a szervezet a napfényből is képes D-vitamint előállítani, de a téli hónapokban ezt kifejezetten nehéz beszerezni – emiatt pedig sokan fordulnak inkább táplálékkiegészítőkhöz
Olvasd el ezt is: 7 étel, ami ellát elegendő D-vitaminnal a szürkébb napokon is
Egy friss tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítőknek van egy másik figyelemre méltó egészségügyi előnye: azoknál az embereknél, akik rendszeresen szednek D-vitamin-kiegészítőket, kisebb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata. A tanulmány szerint a megfelelő D-vitamin-bevitel mellett lényegesen kevesebb esetben fordult elő melanoma, a bőrrák leghalálosabb formája.
Ezek az eredmények azért jelentősek, mert az új melanomás esetek száma jócskán megugrott az utóbbi időben. Úgy tűnik azonban, hogy valóban sokat tehetünk a kockázat csökkentése érdekében, mivel a tanulmány megfigyelte, hogy még az alkalmi D-vitamin-pótlás is alacsonyabb melanoma-kockázattal járt a D-vitamint nem fogyasztókhoz képest.
A Kelet-Fiinnországi Egyetem (UEF) és a Kuopioi Egyetemi Kórház kutatói 498 felnőtt beteget vettek fel, akikről úgy vélték, hogy fokozottan veszélyeztetettek a bőrrák, beleértve a bazálsejtes karcinómát, a laphámrákot és a melanomát. Ezután megvizsgálták a betegek kórtörténetét, háttérinformációit és bőrük állapotát, hogy három bőrrákkockázati kategóriába sorolják őket: magas, közepes és alacsony kockázatú.
Ezután a pácienseket három csoportba osztották a szájon át szedett D-vitamin-kiegészítők szedése alapján – rendszeres használók, alkalmi használók és nem használók.
A tanulmány elsődleges megállapítása az volt, hogy a D-vitamint rendszeresen használók körében kevesebb volt a melanoma esete és alacsonyabb a bőrrák kockázata a nem használókhoz képest.
Az eredmények arra utalnak, hogy abban a korban, amikor a bőrrákok kockázata egyre nő, a D-vitaminhoz hasonló étrend-kiegészítők segíthetnek a betegség a kialakulása ellen – írják a kutatók.
Fontos azonban kiemelni, hogy a D-vitamin nem védi meg a bőrt a hosszan tartó napozás egyéb káros hatásaitól, például az öregedéstől, a ráncoktól és a rugalmatlanságtól. Ezért fontos, hogy további lépéseket tegyünk, hogy megóvjuk a bőrünket a káros UV-sugárzásától.