d-vitamin
Unsplash/Michele Blackwell

A rendszeresen D-vitamin-fogyasztással csökkenthető egy gyakori rákfajta kockázata

A legtöbben ma már tudják, hogy a D-vitamin számos egészségügyi előnnyel járhat: többek között erősíti a csontokat, javítja a közérzetet, és az immunrendszert is felturbózza. Emellett több kutatás is utal arra, hogy segíthet a rákos sejtek növekedésének csökkentésében, a fertőzések leküzdésében és a gyulladások mérséklésében. Most egy újabb tanulmány állapította meg, hogy megelőzhet egy gyakori rákos megbetegedést.

Annak ellenére, hogy a napfényvitaminnak is nevezett vitamin sokrétűen támogatja az egészséget, nem sok élelmiszerben található meg.

Néhány halon, tojássárgáján, gombán és dúsított gabonaféléken kívül nehéz lehet elegendő D-vitaminhoz jutni pusztán a táplálkozásból. Ugyan a szervezet a napfényből is képes D-vitamint előállítani, de a téli hónapokban ezt kifejezetten nehéz beszerezni – emiatt pedig sokan fordulnak inkább táplálékkiegészítőkhöz

Olvasd el ezt is: 7 étel, ami ellát elegendő D-vitaminnal a szürkébb napokon is

Egy friss tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítőknek van egy másik figyelemre méltó egészségügyi előnye: azoknál az embereknél, akik rendszeresen szednek D-vitamin-kiegészítőket, kisebb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata. A tanulmány szerint a megfelelő D-vitamin-bevitel mellett lényegesen kevesebb esetben fordult elő melanoma, a bőrrák leghalálosabb formája.

Ezek az eredmények azért jelentősek, mert az új melanomás esetek száma jócskán megugrott az utóbbi időben. Úgy tűnik azonban, hogy valóban sokat tehetünk a kockázat csökkentése érdekében, mivel a tanulmány megfigyelte, hogy még az alkalmi D-vitamin-pótlás is alacsonyabb melanoma-kockázattal járt a D-vitamint nem fogyasztókhoz képest.

Shutterstock

A Kelet-Fiinnországi Egyetem (UEF) és a Kuopioi Egyetemi Kórház kutatói 498 felnőtt beteget vettek fel, akikről úgy vélték, hogy fokozottan veszélyeztetettek a bőrrák, beleértve a bazálsejtes karcinómát, a laphámrákot és a melanomát. Ezután megvizsgálták a betegek kórtörténetét, háttérinformációit és bőrük állapotát, hogy három bőrrákkockázati kategóriába sorolják őket: magas, közepes és alacsony kockázatú.

Ezután a pácienseket három csoportba osztották a szájon át szedett D-vitamin-kiegészítők szedése alapján – rendszeres használók, alkalmi használók és nem használók.

A tanulmány elsődleges megállapítása az volt, hogy a D-vitamint rendszeresen használók körében kevesebb volt a melanoma esete és alacsonyabb a bőrrák kockázata a nem használókhoz képest.

Az eredmények arra utalnak, hogy abban a korban, amikor a bőrrákok kockázata egyre nő, a D-vitaminhoz hasonló étrend-kiegészítők segíthetnek a betegség a kialakulása ellen – írják a kutatók.

Fontos azonban kiemelni, hogy a D-vitamin nem védi meg a bőrt a hosszan tartó napozás egyéb káros hatásaitól, például az öregedéstől, a ráncoktól és a rugalmatlanságtól. Ezért fontos, hogy további lépéseket tegyünk, hogy megóvjuk a bőrünket a káros UV-sugárzásától.

(EatingWell)


A figyelmetekbe ajánljuk