Szárított és konzerv bab és lencse
A bab és a lencse a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik. Ráadásul a szárított és a konzervált változatuk nagyon hosszú ideig tárolható, nem romlik meg, így könnyű a konyhában eltárolni.
A babkonzervek szobahőmérsékleten 2-5 évig, míg a szárított babok 10 vagy annál több évig is eltarthatók a kamrában. A szárított babnak egyébként azért ilyen hosszú az eltarthatósági ideje, mert nincs benne a mikrobák szaporodásához szükséges nedvesség.
A konzervált és szárított bab és lencse amellett, hogy eltarthatóak, rendkívül táplálóak is: rengeteg tápanyagot, többek között rostot, magnéziumot, B-vitaminokat és vasat tartalmaznak.
Gabona
A gabonaalapú ételek, például a saláták, levesek vagy piláfok sokoldalúságuk és kényelmük miatt remek választásnak bizonyulnak.
Az olyan gabonafélék, mint a tönkölybúza, a barna rizs, az amaránt, a bulgur, a zab és a kinoa típustól függően hónapokig vagy akár évekig is biztonságosan tárolhatók szobahőmérsékleten, így okos választás, ha ömlesztve vásároljuk őket.
Ráadásul ezek a gabonafélék kiváló rost- és mikrotápanyag-források, beleértve a B-vitaminokat, a mangánt és a magnéziumot, fogyasztásuk pedig védelmet nyújthat olyan betegségek ellen, mint a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések
Fagyasztott gyümölcs és zöldség
A legtöbb friss gyümölcs és zöldség – például a bogyós gyümölcsök és zöldségek – nagyon gyorsan megromlanak. Azonban, ha ezeket az élelmiszereket fagyasztott formában vásároljuk meg, akkor sokáig kéznél lehet egy tápanyagokban gazdag, egészséges termék.
Táplálkozástani szempontból a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek mikrotápanyag-tartalma a friss termékekéhez hasonló, így végképp egészséges és kényelmes alapanyagok.
Próbáljuk ki a fagyasztott zöldségek hozzáadását párolt ételekhez, levesekhez és turmixokhoz. A fagyasztott bogyók a friss bogyókhoz hasonlóan használhatók, és természetes édességet adnak a zabpehelyhez, turmixokhoz, pékárukhoz és joghurtparféhoz.
Egészséges zsírok a főzéshez
Bizonyos zsírok, köztük a kókuszolaj, a ghí és az olívaolaj, típustól függően szobahőmérsékleten egy évig vagy tovább is biztonságosan tárolhatók. Ezért akár nagyobb mennyiségben is vásárolhatunk belőlük, hogy mindig kéznél legyen valamilyen egészséges zsírforrás.
Ha ezekkel az egészséges zsírokkal főzünk, akkor nem csupán az ételek ízét fokozzuk, de könnyebben szívódnak fel a zsírban oldódó vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok az ételekből.
Fűszerek és szárított fűszernövények
Az ízletes receptek elkészítéséhez elengedhetetlen egy jól felszerelt fűszertár.
Ráadásul a szárított fűszerek és fűszernövények beépítése az étrendbe többféleképpen is elősegítheti az egészségét.
A kurkuma, a cayenne-i bors, a rozmaring, a fahéj, a gyömbér, az oregánó és a kömény mind nagyszerű egészségügyi előnyökkel járhat: segíthetnek a gyulladások csökkentésében, valamint sok betegség kockázatának csökkentésében.
Fermentált élelmiszerek
Az erjesztett élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, a kimcshi és a savanyúságok nem csupán ízletesek, de rendkívül sokoldalúak is. Nem mellesleg, számos egészségügyi előnnyel járnak. Több kutatás is kimutatta már, hogy javíthatják az emésztést, és segíthetnek a gyulladás és a vércukorszint csökkentésében is.
Ráadásul ezek az élelmiszerek hosszú ideig eltarthatók, így aggodalom nélkül elraktározhatunk belőle. A savanyú káposzta és a savanyúság például 18 hónapig is eltartható szobahőmérsékleten.