A kor előrehaladtával egyre több egészségügyi probléma ütheti fel a fejét.
Ettől függetlenül több betegség kialakulásának a kockázata is csökkenthető, ha egészséges, tápanyagban gazdag élelmiszereket fogyasztunk – ezek az úgynevezett szuperélelmiszerek.
Ez is érdekelhet: Egy kardiológus szerint ezt az 5 ételt kerüljük, mert a szívünk bánja
Ha ezeket beillesztjük a mindennapi étrendünkbe, jelentősen erősíthetjük az immunrendszerünket, nem mellesleg a szív egészségét is megóvják. Ezek minden korosztálynak ajánlottak, azonban negyven év felett különösen szükségesek lehetnek – írja a Haszon a Magyar Mezőgazdaság alapján.
Megan Wong és Kristian Morey dietetikusok szerint három élelmiszer is előnyös kiegészítője lehet az étrendnek, különösen hölgyeknél.
Keresztesvirágú zöldségek
Ebbe a csoportba tartozik például a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a bordáskel és a kelbimbó. Ezek a zöldségek segíthetnek a hormonok szabályozásában is. Indol-3-karbinol nevű vegyületet tartalmaznak, amely hozzájárul a diindolil-metán (DIM) létrejöttéhez a szervezetben.
A DIM-nek számos, különösen a nők számára érdekes előnye lehet, mivel feltételezhetően segít kiegyensúlyozni a szervezet ösztrogénszintjét azáltal, hogy serkenti az ösztrogén egy kedvezőbb formájának, a 2-hidroxi-ösztronnak a termelését, és csökkenti az ösztrogén egy másik formájának, a 16 alfa-hidroxi-ösztronnak a hatását, amely összefüggésbe hozható a súlygyarapodással és egyes rákos megbetegedések, köztük a mell- és méhrák fokozott kockázatával
– tájékoztatott Morey.
Aszalt szilva
Ez a gyümölcs leginkább a csontritkulás és a súlygyarapodás elleni küzdelmében segítheti a szervezetet.
A kutatások azt mutatják, hogy napi 4-5 darab aszalt szilva elfogyasztása hozzájárulhat a csontok védelméhez. Ezekben a vizsgálatokban az aszalt szilva rendszeres fogyasztása valóban összefüggésbe hozható volt a gerinc magasabb csont ásványi sűrűségével
– mondta Wong.
Az aszalt szilva gazdag oldható rostokban is, melyek lassítják az emésztést és szabályozzák a vércukorszintet.
Fekete bab
A fekete bab magnéziumban és káliumban gazdag, két olyan ásványi anyagban, amelyek még fontosabbá válnak, ahogy a nők idősödnek
– magyarázta Wong.
A magnéziumban és káliumban gazdag ételek fogyasztása a hölgyeknél különösen a menopauza közeledtével előnyös, hiszen akkor a csontsűrűségük akár 20 százalékát is elveszíthetik.