Egy halálos méreg a világ legdrágább folyadéka
A mindennapjait az izraeli Negev-sivatagban tengető palesztin sárga skorpióról van szó. Az apró, de rendkívül veszélyes állatnak olyan értékes a mérge, hogy egyetlen gallonért (3,78 liter) simán kifizetnek nagyjából 11,7 milliárd forintot is.

A sivatag kincse

Ahogy a Haszon írja, a palesztin sárga skorpió (Leiurus quinquestriatus) több szempontból is különleges állat.

Mérge elképesztően gyorsan hat, és egy gyermekkel is képes végezni. Felnőtteknél ez nem halálos, de nem kívánjuk senkinek, hogy közben megcsípjen valakit egy ilyen skorpió.

Pedig nagyon is megéri fejni az állatot:

amellett, hogy a skorpió mérge halálos, rendkívül értékes is, méghozzá a benne található alkotóelemek miatt. Ilyen például a klorotoxin, amely segít az agysejtekben és a gerincben lévő rákos sejtek konkrét helyének és méretének meghatározásában. De a skorpiók segítettek már a maláriával fertőzött szúnyogok és a csontbeteg patkányok meggyógyításában is.

A tapasztalatok pedig rendkívül nagy segítség volt az emberi gyógyászat terén is. Ez az egyik oka annak, hogy egyetlen gallon skorpióméreg 39 millió dollárt, átszámítva közel 11,7 milliárd forintot ér. Az árát természetesen az is felveri, hogy baromi nehéz lefejni őket.

Egyszerűnek tűnik, pedig...

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor elég lefejni cirka négy liter skorpiómérget, és milliárdos lesz az ember. A válasz pedig: igen.

Az egyedüli gond, hogy nem egy egyszerű folyamatról van szó. A palesztin sárga skorpiókat a mai napig kézzel fejik, ugyanis jelenleg nem létezik hatékony automatizált megoldás. Ráadásul egyetlen skorpióból maximum kettő milligramm mérget lehet egyszerre kinyerni. Gyors matek, és ki is derül, hogy egy gallon méreghez 2,64 milliószor kellene megfejned a skorpiódat. Persze megéri, hiszen egyetlen csepp méreg nagyjából 40 ezer forintot ér.

Egyes cégek már próbálkoznak automatizált fejőgépekkel, de egyelőre komolyabb áttörés nem született a nem túl népes piacon, ami akár egy kiaknázatlan aranybánya is lehetne, de ez sem ilyen egyszerű: a Haszon cikkéből kiderül, hogy akiknek szüksége lenne rá, azok szinte egytől egyig maguknak termelik ki.


A figyelmetekbe ajánljuk