a komodói varánusz vagy sárkány
Unsplash/David Clode

A sárkányok köztünk járnak, és kannibállá is válhatnak

A világ legnagyobb és legfélelmetesebb gyíkja a Comodo Dragon. Nyíregyházán is találkozhatunk vele.


Legendából valóság

Évszázadokkal ezelőtt beszámoltak már róla hajósok, hogy az Indonéz-szigetvilág egyik szigetén élnek sárkányok. Az 1900-as évek elején egy pilóta kényszerleszállást végzett Komodón, de senki nem hitte el neki, amit látott, mígnem néhány évvel később a biológusok le nem írták a fajt. Varanus komodoensisnek, vagyis komodói varánusznak nevezték el a világ legnagyobb gyíkját, de leginkább a Comodo Dragon, vagyis a Komodói sárkány név ragadt rá.

Amikor először láttuk a James Bond-filmek talán legjobbját, a Skyfallt, mi sem akartuk elhinni, hogy ez az állat létezik. Az emlékezetes jelenet inkább mesének tűnik:

Ám az Indiai- és a Csendes-óceánt elválasztó 17 ezer sziget némelyikén (Komodo, Rinca, Flores) valóban a sárkányok az urak. Közöttük is drámai küzdelem dúl a hatalomért, érdemes belepillantani:

A komodói varánusz közel három méteres, erőteljes az állkapcsa, 30 centis villás nyelve van. A szájában méregmirigyeket tart, messziről kiszagolja az áldozatait, a bomló tetemeket sem veti meg. A mérge halálos, Komodó csúcsragadozója. Sziklák között, barlangokban alszik, nappal vadászik. Vaddisznót, szarvast is képes elejteni a kifejlett példány, sőt a kannibalizmusra is hajlamos, ezért a fiatalabbak a fákra menekülnek előle.

Míg elsősorban azért kisebb állatokat vesz célba és emberre ritkán támad, érdemes tartanunk a távolságot. 1974 és 2012 között 24 ilyen esetet jegyeztek föl, részben a természetben, részben állatkertben.

A sárkány Nyíregyházán

Míg a Komodói sárkány valóban félelmetesnek tűnik, és időnként az is, nemcsak tisztelnünk kell, hanem vigyáznunk is rá. A veszélyeztetett fajok közé tartozik, természetes élőhelyén az 1980-ban alapított Komodói Nemzeti Parknak köszönhetően élvez védettséget.

Nyíregyházán 2010-től csodálhatták meg az emberek a legendás sárkányokat, Indri és Bagol kifejlett, hatalmas példányként érkezett Indonéziából.

2016 tavaszára azonban elpusztultak az idősödő példányok, helyükre az ifjú Florian és Durian érkezett Prágából.


A figyelmetekbe ajánljuk