macska és kígyóuborka

Miért félnek a macskák a kígyóuborkától?

Biztos, hogy láttál már te is több olyan vicces videót, ahol egy macska az uborka puszta látványától kiugrik a bőréből. De elgondolkodtál már azon, hogy vajon miért félnek a cicák ennyire tőle? Habár erre a kérdésre nincs tudományosan alátámasztott válasz, van két népszerű elmélet, amelyen érdemes elgondolkodni.


Bölcs dolog megemlíteni, hogy a macskák számos tulajdonsága közül az egyik, hogy remekül tudatában vannak a környezetüknek. És valahányszor hirtelen behatolás történik a cicák közvetlen környezetében, azonnali reakciójuk a félelem és szorongás.

Emellett minden olyan videóban, ahol egy macska megijed egy uborkától, van egy közös pont. Az állat éppen eszik, vagy valami teljesen más dologra koncentrál, amikor az uborka egyszer csak varázsütésre megjelenik a semmiből. Ekkor természetesen azonnal megijednek, ösztönös reakciójuk pedig többnyire a felugrás és a menekülés.

Ez is érdekelhet: Ezekre figyelj oda, ha megkarmol a macskád

ijedt macska

Shutterstock

Egy másik elmélet szerint a macskák azért félnek az uborkától, hiszen genetikai hajlamuk van arra, hogy elkerüljék a potenciális fenyegetéseket, például a kígyót. Bár ragadozók, és képesek vadászni, egyes kígyók mégis zsákmányul ejthetik őket. Ezért a macskáknak természetes ösztönük alakult ki arra, hogy elkerüljék a kígyókat.

Amikor pedig a semmiből egy uborkával találkoznak, beindul ez a fajta ösztön, és igyekeznek sietve elkerülni a hosszúkás zöldséget, mivel az egy kígyóra hasonlít. Szakértők szerint ez azonban a négylábú személyiségtől is függ. Míg egyes cicák könnyen megijednek egy tárgy, – adott esetben egy uborka hirtelen megjelenésétől –, más macskákat egyáltalán nem rémít meg.

De nem csak az uborka rémisztő.

A macskák szuperérzékenyek a hangokra is. Nem szeretik a hangos zajokat, például a mennydörgést, a petárdákat vagy a bömbölő zenét.

A szaglásuk pedig 14-szer erősebb, mint az embereké. Ezért a macskák utálják az erős szagokat. A szúros szagok megterhelőek számukra és gyakran megrémisztik őket. A mindennapi háztartási cikkekben, például a tisztítószerekben található egyes vegyi anyagok aeroszoljai is légúti irritációt és ijedtséget válthatnak ki a macskákból.

Ez is érdekelhet: Magyarország európai macskanagyhatalom

Az uborkás tréfa pedig viccesnek tűnhet, és jót nevethetünk rajta, de nem a legjobb ötlet.

A csínytevésed miatt a macskád mentális stresszel gyötrődhet, ami akár viselkedésbeli változásokhoz is vezethet. Elkezdhet félni a környezettől vagy attól a helyiségtől, ahol megtréfálták. A félelmet akár a csínyt játszó emberrel is összekapcsolhatja, ezért ha jó kapcsolatot szeretnél ápolni kedvenceddel, ne szórakozz vele feleslegesen.

A figyelmetekbe ajánljuk