macska karmolás

Ezekre figyelj oda, ha megkarmol a macskád

Amikor megkarmol a macskánk, fontos odafigyelni a seb tisztítására és az esetleges szövődményekre.


A háziállatunkkal való ártalmatlannak tűnő játék során elkerülhetetlenek az alkalmi karmolások. Az egy évesnél fiatalabb cicák még inkább hajlamosak a karmolásra.

Életkortól függetlenül elmondható, hogy a macska okozta karmolás nem csak fájdalmat és ideiglenes vörös vagy elszíneződött nyomokat jelenthet. Ezek a sebek néha szúrhatnak, vérezhetnek, sőt, meg is fertőződhetnek.

A vadon élő és háziasított macskák egyaránt átvihetnek szervezetünkbe bizonyos vírusokat és baktériumokat, amikor megkarcolják az emberi bőrt. Lehetséges egészségügyi komplikációk a macskakarcos láz és a veszettség például.

Hogyan kezeljük a karmolás okozta sebet?

Először mindig mossuk meg a karmolásnyomokat szappannal és meleg vízzel. Kövessük ezt a szabályt minden karcolás esetén, még akkor is, ha a saját macskánkról van szó. Töröljük ezután óvatosan szárazra a bőrt.

Ha a karmolás vérzik, gyakoroljunk rá gyengéd nyomást egy tiszta gézpárnával. Nem árt, ha kis mennyiségű vény nélkül kapható antibiotikus kenőcsöt alkalmazunk, mielőtt bekötnénk a sebet.

Figyeljünk oda az olyan tünetekre, mint a: nagy duzzanat, genny, vörös vagy elszíneződött csíkok, influenzaszerű tünetek, beleértve a lázat, fejfájást és hidegrázást. Keressünk fel egy orvost, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk.

A macskakarcos láz tünetei

A macskakarcos láz a Bartonella henselae által okozott bakteriális fertőzésre utal. A macskák a bolháktól kaphatják meg ezt a baktériumot. Tünetei a következők:

  • láz
  • fájdalmak és egyéb influenzaszerű tünetek
  • kiütések
  • duzzadt nyirokcsomók
  • túlzott fáradtság és gyengeség

A macskakarcos láz antibiotikumokkal, valamint otthoni sebkezeléssel kezelhető az esetleges szövődmények megelőzése érdekében.

A macskakarmolás elkerülése érdekében kerüljük a vad játékot a macskákkal, főleg az idegen macskákkal. Mindig oltassuk be háziállatunkat és tisztítsuk ki általa okozott sebeinket.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk