mérges macska

Kutatások szerint skizofréniához vezethet a macskatartás

Bár ennél is alaposabb elemzésekre lesz szüksége a kutatóknak, egyelőre úgy tűnik, hogy macskatartás megduplázhatja a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kockázatát.


Ausztrál kutatók 17, az elmúlt 44 évben megjelent kutatásokat elemeztek, amelyek 11 országból, köztük az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból származnak – számolt be a Science Alert.

Különös összefüggést találtunk a tág értelemben vett macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kialakulásának megnövekedett esélye között

− nyilatkozta John McGrath pszichiáter, az elemzés vezetője.

Ez is érdekelhet: Ezekre figyelj oda, ha megkarmol a macskád

Ezt az elképzelést, hogy a macskatartás összefüggésbe hozható a skizofrénia kockázatával, egy 1995-ös tanulmányban vetették fel először, és a Toxoplasma gondii nevű parazitát nevezték meg okként. Az eddigi kutatások azonban vegyes következtetéseket vontak le.

A tanulmányok eredményei szerint, ha valaki gyerekkorában macskák közelében szocializálódott, nagyobb valószínűséggel alakulhatott ki skizofrénia. De fontos megjegyezni, hogy nem minden kutatás talált összefüggést.

Ahhoz tehát, hogy tisztább képet kapjunk, McGrath és csapata szerint szükség van az összes ilyen témájú tanulmány alaposabb áttekintésére és elemzésére.

cirmos macska

Unsplash

A T. gondii egy többnyire ártalmatlan parazita, ami a nem megfelelően átsütött hús vagy a szennyezett víz útján terjedhet. Azonban egy fertőzött macska harapásával vagy ürülékével is átkerülhetnek az emberekre. Becslések szerint az Egyesült Államokban mintegy 40 millió ember lehet fertőzött, jellemzően tünetmentesen.

A T. gondii a testünkbe kerülve beszivároghat a központi idegrendszerbe, és befolyásolhatja a neurotranszmittereket. A parazitát összekapcsolták a személyiségváltozással, a pszichotikus tünetek megjelenésével és egyes neurológiai rendellenességekkel, köztük a skizofréniával. A kapcsolat azonban nem bizonyítja, hogy a T. gondii okozná ezeket a változásokat, vagy hogy a parazita a macskától került át az emberre.

17 tanulmányt vizsgáló új elemzés „szignifikáns pozitív összefüggést talált a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek fokozott kockázata között". A macskáknak kitett személyeknél körülbelül kétszer nagyobb volt a skizofrénia kialakulásának esélye.

Azonban van néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni. Például 17 tanulmányból 15 eset-kontroll vizsgálat volt, ami nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggéseket.

Olvasd el ezt is! Így tudunk a macskákkal beszélgetni a tudósok szerint

A kutatók egyetértenek abban, hogy szélesebb körű kutatásokra van szükség, mielőtt határozott értelmezéseket tennének, de ahogy kifejtették: áttekintésük alátámasztja a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek közötti kezdetleges összefüggést.

A figyelmetekbe ajánljuk