A Boeing Starliner és a Nemzetközi Űrállomás
Fotó: Getty Images

Továbbra sem térhetnek haza az űrben rekedt asztronauták

Egy meghibásodás miatt egy hét helyett közel egy teljes hónapot kell az űrben töltenie az űrhajósoknak, de még így sem biztos, hogy június végén hazatérhetnek.

A Boeing Starliner űrhajója június 5-én indult el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), azzal a céllal, hogy a fedélzeten utazó asztronauták különböző teszteket végezzenek a világűrben. Csakhogy az eredetileg mindössze egyhetesre tervezett kaland úgy tűnik, hogy legalább 20 napos lesz, ugyanis a Boeing Starliner meghibásodott. Ez persze nem vet jó fényt a cégre, különös tekintettel arra a tényre, hogy ez volt az első alkalom, hogy a Starliner emberekkel a fedélzetén indult neki a végtelen világegyetemnek.

Ez is érdekelhet! Tudósok megfejtették, milyen idegen jel érkezett a Marsról

Butch Wilmore \u00e9s Suni Williams p\u00e1r perccel az \u0171rhaj\u00f3 kil\u00f6v\u00e9se el\u0151tt

Butch Wilmore és Suni Williams, a Starliner asztronautái

Fotó: Getty Images

Az űrhajó szelepe a hírek szerint akkor hibásodhatott meg, amikor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ekkor a földi műszerek és a legénység, vagyis is hidrogénszivárgást jelentett, ami miatt el kellett tolni hat nappal a visszaérkezés időpontját.

Csakhogy a szivárgás nem akart megszűnni, sőt egyre több, apró lyukon keresztül észlelték a jelenséget, ami miatt további vizsgálatokat rendeltek el, a visszautat pedig kockázatosnak ítélték meg, ezért június 22-re módosították a hazatérés időpontját. A legújabb hírek szerint azonban a probléma továbbra sem oldódott meg, így a jelen állás szerint a leszállást június 26-án kísérlik meg leghamarabb az űrhajósok – írja a space.com.

Időt szeretnénk adni a csapatunknak, hogy minél több információt tudjanak gyűjteni, elemezhessék a helyzetet és természetesen arra is, hogy megbizonyosodjunk róla: biztonságosan haza tudnak érni

– mondta Steve Stich, a cég egyik vezetője, aki hozzátette: a Starliner vészhelyzet esetén képes leválni a Nemzetközi Űrállomásról, de amíg úgy látják, hogy érdemes maradniuk, maradnak.

Boeing Starliner a kil\u00f6v\u00e9s el\u0151tt

Utolsó simítások a Boeing Starline-n, a kilövés előtt

Fotó: Getty Images

Mark Nappi, a Boeing kereskedelmi személyzeti programjának alelnöke azt mondta, hogy az adatok kiértékelése továbbra is folyamatban van és elsősorban lehetőségként tekintenek arra, hogy a késletetett visszaút miatt több információt tudnak gyűjteni a későbbi repülésekhez.

Olvasd el ezt is! Kutatók valódi halálcsillagra bukkantak egy távoli galaxisban

Erre minden bizonnyal szükségük is lesz, ugyanis a Boeing nem áll túl jól a hosszú ideje dédelgetett, nagy álma: az űrrepülés terén. A Starlinert eredetileg utasok nélkül 2019-ben kellett volna pályára állítaniuk, de ezt is folyamatosan elhalasztották és végül 2022-ben indult útjára az első Boeing Starliner.


A figyelmetekbe ajánljuk