Egy felszállló űrhajó.

A Boeing Starliner nevű űrhajója folyamatosan fejfájást okoz a mérnököknek.


A NASA és a Boeing kedden jelentette be, hogy eltávolítottak és elszállítottak két potenciálisan sérült üzemanyagszelepet az űrhajóból a Marshall Űrrepülési Központba. A mérnökök megvizsgálják azokat az meghiúsult augusztusi indítással kapcsolatos vizsgálat részeként, amelyet lefújtak, miután az üzemanyagszelepek nem nyíltak ki a tervezett módon az utolsó pillanatban végzett tesztek során – írja a Futurism.

Semmi jel nem utalt arra, hogy bármilyen probléma lett volna ezekkel a szelepekkel

– mondta John Vollmer, a Boeing kereskedelmi legénységgel foglalkozó részlegének vezetője.

Bár a szelepeket most további elemzéseknek vetik alá, Michelle Parker, a Boeing űr- és kilövési főmérnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vállalat szerint a pára okozta a problémát. Pontosabban, a Boeing úgy gondolja, hogy a párának be kellett jutnia a Starlinerbe valamikor a 46 nap alatt, amíg az űrhajó üzemanyaggal volt feltöltve. Parker hozzátette, hogy a harmatpontok egész augusztusban magasak voltak a kilövőhelyen. A páratartalom az oxidálószerrel és a salétromsavval együtt valószínűleg a szelepek korrodálódását okozta.

A Boeing és a NASA is megpróbálja majd hasonló körülmények között újra előidézni a korróziót, hogy meggyőződjenek arról, hogy valóban ez okozta-e a problémát.

Ez borzasztóan kínos a Boeing számára, mivel a Starliner űrhajót direkt úgy tervezték, hogy ellenálljon Florida-i éghajlatnak.

Maga a Starliner-projekt is komoly hírnévre tett szert a gyakori késések és problémák miatt, amelyek egészen 2019-ig nyúlnak vissza, amikor is szoftverhibák miatt még az űrállomást sem sikerült elérnie. A NASA finoman jelezte, hogy megingott a projektbe vetett hitük – egészen odáig mentek, hogy a Starliner legénységét átcsoportosították a SpaceX indításaira.

A figyelmetekbe ajánljuk