Szinte rutinfeladatnak tűnik a szállítmányozás.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének egyik feladatköre, hogy időről időre fotókat készítsen a bolygóról. Ezek általában mindig pazarul sikerülnek, de az űrhajósok közül is kiemelkedik az Európai Űrügynökség (ESA) francia asztronautája, Thomas Pesquet, aki rendre látványos képeket készít a 400-420 km magasan lévő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről – többek között minket is meglepett már pár Balaton-fotóval. De pár napja éppen Megan McArthur, a NASA űrhajósnője fotózott le egy óriási hurrikánt.

Most ismét Pesquet aktívkodott a Twitteren. Az űrhajós megosztotta, ahogyan a SpaceX CRS-23 elnevezésű űrkabinja csatlakozott le az ISS-ről, hogy a Föld felé vegye az irányt.

Maga a küldetés augusztus 29-én vette kezdetét, és a visszatérés is hamarabb megtörtént: magyar idő szerint október 1-jén, 4:57-kor (ez volt az első éjszakai Dragon-landolás az Atlanti-óceánon).

Dragon CRS-23 a földet érés előtt 14 órával már lecsatlakozott az ISS-ről, hogy magával vigyen több mint 2 tonna rakományt. Íme lecsatlakozás pillanata.

Az augusztusi dokkolás pedig így nézett ki, amelyet szintén Pesquet csinált gyorsított timelapse-videón.

A SpaceX teherűrhajójának ez volt a 23. látogatása az ISS-en 2012 óta. A 24. még ebben az évben várható, és különleges alkalom lesz: ahogy Pesquet a bejegyzésben is említi, a fedélzeten az űrhajósok is a rakomány részei lesznek majd.


A figyelmetekbe ajánljuk