Egy új kutatás szerint a kutyák képesek kiszagolni a traumáinkat

Egy új kutatás szerint a kutyák képesek kiszagolni a traumáinkat

Egy új tanulmányban két kutya képes volt helyesen azonosítani egy ember traumához köthető stresszes állapotát. Ez a felfedezés pedig lehetővé teheti, hogy a kutyák segítsenek a PTSD-ben szenvedőknek.


A kutyák nagyon keményen dolgoznak azért, hogy megtarthassák az „ember legjobb barátja"-címet. Amellett, hogy kiszimatolják a betegségeket, felderítik a bombákat, és segítenek az embereknek leküzdeni a mobilitási kihívásokat, négylábú társaink szerepet játszanak a PTSD-ben (poszttraumás stressz szindróma) szenvedő emberek megnyugtatásában is – kezdi a New Atlas.

Ezekben az esetekben a kutyák reagálnak az ember által adott fizikai jelzésekre, amelyek a visszaemlékezés eseményét jelzik: ilyenkor odabújnak, vagy bökdösik az embert, hogy emlékeztessenek minket arra, hogy jelenleg biztonságos környezetben vagyunk.

Ez is érdekelhet: Sok oka lehet annak, hogy egy kutya agresszív, az egyik pont te vagy

Az új-skóciai Dalhousie Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a kutyák segíthetnek-e a PTSD-ben szenvedőknek a flashbackek megjelenése előtt beavatkozni, hasonlóan ahhoz a helyzetekhez, mielőtt valaki rohamot kapna.

A tudósok egy olyan csoporthoz fordultak, amelynek célja az volt, hogy megnézzék, hogy miképp reagálnak a múltban traumát átélt emberek a megrázkódtatások jelenlegi emlékeire. A csoportba tartozó személyek 54 százaléka megfelelt a PTSD diagnosztizálásához szükséges klinikai irányelveknek. Ebből az 54%-ból a kutatók 26 szagdonort vontak be, majd inden résztvevőt arra kértek, hogy viseljenek arcmaszkot, miközben nyugodtan lélegeznek, ezt követően pedig újra emlékeztették őket a traumáikra.


Unsplash

A mintagyűjtés megkezdésével a kutatók nekiláttak, hogy kutyákat toborozzanak a vizsgálathoz. A 25 kutyából kettőt találtak, amelyek elég motiváltak voltak ahhoz, hogy részt vegyenek a stresszes lélegzetvétel felismerésére irányuló képzésben: ő Ivy és Callie.

Ivy és Callie is eredendően motiválónak találta ezt a munkát. A finomságok iránti határtalan étvágyuk is előnyükre vált. Valójában sokkal nehezebb volt meggyőzni őket arról, hogy tartsanak szünetet, mint arról, hogy elkezdjék a munkát. Különösen Callie gondoskodott arról, hogy ne legyen tétlenkedést

– mondta a tanulmány első szerzője, Laura Kiiroja.

A kutyákat arra képezték ki, hogy kiszagolják a nyugodt és a stresszes arcmaszk minták közötti különbségeket, majd mind az 52 összegyűjtött arcmaszk-mintán (26 nyugodt, 26 stresszes) tesztelték őket. Callie az esetek 81%-ában tudott különbséget tenni a kettő között, míg Ivy 74%-os pontosságot ért el. Érdekes módon a kutatók úgy vélik, hogy Callie ügyessége a tesztben a szégyenérzettel kapcsolatos leheletkémiai anyagok kiszimatolásával függött össze, míg Ivy szakértelme a szorongással korrelált.

Olvasd el ezt is! Érdemes észben tartani: 11 dolog, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

Bár mindkét kutya nagyon nagy pontossággal teljesített, úgy tűnt, hogy kissé eltérő elképzelésük van arról, hogy mit tekintenek "stresszes" légzésmintának. Feltételeztük, hogy Ivy az adrenalinra, Callie pedig a kortizolra volt beállítva. Ez fontos ismeret a szolgálati kutyák kiképzése szempontjából, mivel a korai PTSD tüneteire való riasztás az adrenalinra való érzékenységet követeli meg

– mondta Kiiroja, aki hozzátette, hogy ez csupán egy koncepciót igazoló tanulmány volt, így ennél átfogóbb vizsgálatokra lesz szükség.

A figyelmetekbe ajánljuk