kutya
Shutterstock

Érdemes észben tartani: 11 dolog, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

Az előző cikkünkben már bemutattuk azokat a gyümölcsöket, amelyeket nem ajánlott a kutyáknak adni, ahogyan összeszedtük azokat a zöldségeket is, amelyek mérgező hatással lehetnek a kutyák számára. Most pedig jöjjenek azok a vegyes dolgok, amelyekkel szinte mindennap találkozunk, de a kutyáknak jobb, ha messziről elkerülik, különben komoly bajuk is lehet.


A listát a kisállatokkal kapcsolatos legnagyobb digitális forrás, a a petMD.com állította össze, amit Lifehacker cikke mutatott be.

Xilit

A xilit a természetben előforduló cukoralkohol, amely megtalálható különböző bogyókban, kukoricában, zabban, gombában, szilvában és salátában is. Ma már cukorhelyettesítőként használják számos termékben, például rágógumiban.

A xilit a fogkrémekben is nagy mennyiségben ott van, ami talán az egyik legmérgezőbb dolog a kutyák számára – emiatt semmiképp se mossuk meg a kutyák fogát xilittartalmú fogkrémmel!

A xilit a kutyák hasnyálmirigyét intenzív inzulintermelésre készteti, és már kis mennyiség esetén is drasztikusan lezuhanhat a kutya vércukorszintje, emellett májelégtelenség és görcsrohamok is jelentkezhetnek, és a megfelelő segítség nélkül könnyen tragédia történhet.

Nehéz feladat, hiszen szinte bármi tartalmazhat édesítőszert, azaz xilitet, de törekedjünk rá, hogy kedvencünket xilitmentes környezetben neveljük.

Alkohol

Néhány alkohol fő összetevője a szőlő és a komló; ezek egyaránt mérgezőek a kutyák számára. Ráadásul a kutya szervezete nem arra van kialakítva, hogy bármilyen alkoholt lebontson, ezért semmikép sem jó ötlet, ha a vicc kedvéért megitatunk valamilyen alkoholt velük: könnyen károsodhat a kutya központi idegrendszere, valamint lelassíthatja szívverését, és akár szívrohamot is okozhat.

Olvasd el ezt is! Kutyáknak nem ajánlott: 6 zöldség, amivel megmérgezhetjük kedvencünket

unott kutya fekszik egy labda mellettFotó: Shutterstock

Csokoládé 

A csokoládé nemcsak koffeint, hanem egy teobromin nevű összetevőt is tartalmaz. A koffeinhez hasonló alkaloidról van szó, ami az étcsokoládékban nagy mennyiségben megtalálható. Ha a kutya túl sok csokoládét eszik, az extrém hiperaktivitást, heves és szabálytalan szívverést, izomremegést, belső vérzést és akár szívrohamot is okozhat.

Kávé

A kutyák nem tolerálják a koffeint, ami miatt az őrölt kávé vagy a teafilterek elfogyasztása mérgező hatással lehet rájuk. A koffein a kutyáknál hiperaktivitást, nyugtalanságot, emelkedett pulzust, magas testhőmérsékletet, görcsrohamokat okozhat, ami végül halálhoz is vezethet. Emiatt minden koffeintartalmú terméket tartsunk a kedvencünktől távol, hogy ne történjen semmilyen baleset.

f\u00e9l\u0151s kutyaFotó: Shutterstock

Tej és tejtermékek 

Bár egyes kutyák elviselik, ha alkalmanként tejtermékeket fogyasztanak, sok kutya mégsem tudja kezelni a bennük található laktózt, ami súlyos gyomorpanaszokat okozhat – ezek legjellemzőbb tünetei általában a hányás és a hasmenés.

Makadámia dió

Bár a szakértők nem tudják pontosan, hogy a makadámia dió melyik összetevője okoz mérgezést, a jeleket már ismeri a tudomány. Azok a kutyák, amelyek ezt a diófajtát fogyasztották, gyengeség, láz, ataxia (a testi mozgások feletti kontroll elvesztése), remegés és depresszió jeleit mutathatják. A jó hír az, hogy kisebb mennyiség esetén a kutya felgyógyulhat a mérgezésből.

Zsír és csont

Ahogyan az embereknek is vigyázni kell a zsírbevitellel, úgy a kutyáknak is: a nagy mennyiségű vagy folyamatos zsírfogyasztás elhízáshoz és a hasnyálmirigy gyulladásához vezethet az állatoknál. A csirke-, sertés- és halcsontok szintén nem ajánlottak, mivel ezek szilánkosak lehetnek, és kárt tehetnek a kutya szájában/ínyében és bélrendszerében egyaránt – emellett a csontok megakadhatnak kedvencünk torkában, ami fulladáshoz is vezethet.

Olvasd el ezt is! Jobb kerülni: 9 gyümölcs, amivel megmérgezhetjük a kutyánkat

alv\u00f3 kutya

Fotó: Shutterstock

A sós ételek, például a perecek és a chipsek sem ajánlottak a kutyák számára. Ha túl sok só kerül az állat étrendjébe az túlzott szomjúsághoz, hányáshoz, hasmenéshez, depresszióhoz, magas testhőmérséklethez és remegéshez vezethet.

Cukor

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is vigyázni kell a cukorbevitellel, hiszen elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, sőt: cukorbetegséghez is vezethet. Kerüljünk minden olyan emberi finomságot, amely nagy mennyiségű cukrot tartalmaz. Ha a kutya túl sok cukros ételt fogyaszt, fáradtság, ingerlékenység és rossz hangulat jelentkezhet.

kutya tortavalFotó: Charles Deluvio / Unsplash

Kelt tészta 

A kelt tésztának mennyei illata lehet, amit a kutyánk is megkívánhat. Azonban, ha az állat lenyeli, tovább dagad majd a hasában, ami súlyos puffadást, hasfájást okozhat, és akár el is zárhatja gyomrát. Az élesztő a kutya bélrendszerében alkohollá alakul, ami etanolmérgezéshez vezethet

Emberi gyógyszerek 

Semmiképp sem jó ötlet emberi használatra készült gyógyszereket adni a kutyának. Sok gyógyszer halálos lehet az állatokra, és nem biztos, hogy lesz időnk bármit is reagálni. Tartsuk távol a gyógyszereinket kedvencünktől, és mindig konzultáljunk az állatorvossal,, ha valamilyen pirulát adnánk neki.


A figyelmetekbe ajánljuk