két kis kutya a paplan alá bújik
Fotó: Shutterstock

6 jel, hogy a kutyád depressziós − mit tehetsz ellene?

Van néhány árulkodó jele annak, ha valami nincs rendben a kedvenceddel. Segítünk, hogy megváltoztasd a rossz hangulatát.


Ha van kutyád, akkor tudod, hogy ők is ugyanúgy ki tudják fejezni az érzéseiket, mint az emberek. Ez azt jelenti, hogy a kis kutyusod szomorúvá és visszahúzódóvá válhat, ha stresszes, ami hosszú távon akár depresszióhoz vezethet. Érdemes találkoznia egy állatorvossal ilyenkor, aki megállapítja, pontosan mi a baj. De megpróbálkozhatsz néhány szokásbeli és életmódbeli változtatással is, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba.

Ha tovább olvasnál: A kutatások szerint a kutyák képesek felismerni, ha stresszesek vagyunk

A depresszió jelei

A kutyák számos okból lehetnek depressziósak: ha elvesztettek egy családtagot, ha a kedvenc gazdijuk egyetemre ment, vagy ha a házban egy másik kutya elhunyt. A kutyák nagyon tudnak kötődni az emberekhez és más háziállatokhoz, így amikor ezek a kapcsolatok megváltoznak, a depresszió jeleit mutathatják. Összegyűjtöttük négylábú barátunk rossz hangulatának pár konkrét jelét.

Fáradtság

A legtöbb depressziós kutya többet fekszik, és nem igazán akar kapcsolatba lépni a házban lévő többi emberrel. Ez lehet a koruk miatt, de ha ez hirtelen jött, vagy túl gyakran alszanak, akkor lehet, hogy depresszióról van szó. Próbáljatok meg játszani a kedvenc játékával, vagy vidd el sétálni!

Változások az étvágyban

Az is előfordulhat, hogy a kutyus nem akar enni vagy inni, vagy éppen hízik. Figyeljünk a normális étrendtől való bármilyen eltérésre. Sétáltasd rendszeresen és figyeld a kalóriabevitelüket!

Hasonló témában: Álmodnak-e valójában a kutyák – és ha igen, miről?

unott kutya fekszik egy labda mellett

Fotó: Shutterstock

Rejtőzködés és visszahúzódás

Ha a kutyus eltűnik vagy furcsa helyekre húzódik vissza a lakásban, akkor stresszesnek vagy szomorúnak érezheti magát. Próbálj meg játszani velük vagy több figyelmet szentelni nekik, hogy boldogabbnak és nyugodtabbnak érezzék magukat.

Nyalogatja a lábát

Ha egy kutya depressziós, előfordulhat, hogy megnyalja a lábát − sok kutya számára nyugtató ez a módszer. Az állandó nyalogatás és ápolás annak a jele, hogy a kutya próbálja vigasztalni magát. Játssz vele, hogy stimuláld az elméjét.

Nem érdekli a játék vagy a séta

A depressziós kutyák nem akarnak többé sétálni. Nem ugrálnak, amikor a pórázukat elővesszük, nem szaladnak az ajtóhoz, vagy nem reagálnak, amikor megpróbáljuk rávenni őket a sétára.

Az emberek vagy más kutyák iránti érdeklődés hiánya

A depressziós kutyák levertek, szomorúak és érdektelenek, és ez megmutatkozhat az emberek vagy kutyatársak iránti reakciójukban is.

​Hogy segíthetsz a kutyádnak?

Először is keress fel egy állatorvost, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kedvenc jó fizikai állapotban van. Gyakran előfordul, hogy a kutyák fájdalom vagy betegség következtében válnak depresszióssá.

Ügyelj arra, hogy a napi menetrendet a lehető legnagyobb mértékben tartsd be, mivel a rutinok hatására a kutyák biztonságban érzik magukat. Adj neki sok időt a pihenésre, és egy kényelmes és meghitt helyet, ahol ezt megteheti. De egy kalandos kirándulás is segíthet, hogy visszakapd a boldog farokcsóválást!

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk