kutya megnyalja a gazdája arcát
Fotó: Shutterstock

A kutatások szerint a kutyák képesek felismerni, ha stresszesek vagyunk

A tanulmány szerint a stresszre adott válasz megváltoztatja az emberek „szagprofilját" −amit a kutyák ki tudnak szimatolni.


Legyen szó egy trükkös matekfeladatról vagy egy váratlan számláról, a mindennapi élet tele van stresszes élményekkel. Most a kutatók megállapították – írja a Guardian −, hogy az emberek más szagot árasztanak, amikor nyomás alatt vannak − és a kutyák ezt ki tudják szimatolni.

Bár korábbi tanulmányok szerint a kutyák érzékelhetik az emberi érzelmeket, feltehetően a szaglásukkal, kérdéses maradt, hogy képesek-e érzékelni a stresszt, és ez a szagláson keresztül lehetséges-e.

Ez a tanulmány végérvényesen bebizonyította, hogy az embereknek, amikor stresszreakciót kapnak, megváltozik a szagprofiljuk.

− mondta Clara Wilson, a Belfasti Queen's University PhD-hallgatója, a kutatás első szerzője. Majd hozzátette, hogy az eredmények hasznosnak bizonyulhatnak a szolgálati kutyák kiképzésénél, például azoknál, amelyek a poszt-traumás stresszbetegségben (PTSD) szenvedő embereket támogatják.

A kutatás

Wilson és kollégái először egy állványt építettek, amelyen három tartály volt, mindegyik tetején egy-egy lyukacsos fedéllel. A kutatók négy kutyát tudtak betanítani arra, hogy jelezzék az adott lehelet- és izzadságmintát tartalmazó tartályt, még akkor is, ha a sorban nem használt géz, más személytől származó minták vagy ugyanattól a személytől más napszakban vett minták is szerepeltek.

Miután a csapat biztos volt abban, hogy a kutyák megértették a megközelítést, 36 embertől gyűjtöttek légzés- és izzadságmintát, akiket arra kértek, hogy számoljanak visszafelé 9000-től 17-es egységekben. A résztvevők stresszesnek érezték a feladatot, megemelkedett a vérnyomásuk és a pulzusszámuk.

kutya pacsit ad

Fotó: Shutterstock

A kutyákat megtanították arra, hogy a feladat után közvetlenül vett mintákat kiválasszák egy sorból, amely két, nem használt gézt tartalmazó tárolót tartalmazott. A kutatók ezután azt vizsgálták, hogy a kutyák képesek-e ugyanezt megtenni, amikor a felsorakoztatásban ugyanattól a résztvevőtől közvetlenül a feladat előtt vett minták is szerepeltek. Mindegyik mintakészletet egyetlen kutyának mutatták meg 20 próbában.

Az eredményekből kiderült, hogy a kutyák a 720 próbából 675-ben a „stresszes" mintát választották.

A csapat szerint bár nem volt világos, hogy a kutyák milyen vegyi anyagokat érzékeltek, a tanulmány azt mutatja, hogy az emberek más szagot produkálnak, amikor stresszesek − ez megerősíti a korábbi kutatásokat, melyek műszereket használtak a minták elemzéséhez.

Wilson hozzátette, hogy bár a kutyákat úgy képezték ki, hogy közöljék, ha meg tudják különböztetni a különböző mintákat, lehetséges, hogy még a képzetlen házőrző kutyák is érzékelhetik a szagok változását, amikor az ember stresszes lesz.

Claire Guest, a kutatásban részt nem vevő Medical Detection Dogs nevű jótékonysági szervezet társalapítója és tudományos vezetője elmondta, hogy az orvosi segítő kutyákat arra képezték ki, hogy a szagukban bekövetkező változások érzékelésével figyelmeztessék az összetett egészségügyi állapotú embereket, ha potenciálisan életveszélyes esemény veszélye fenyegetné őket. Hozzátette:

Egyes ilyen állapotok feltételezhetően a hormonszint változásának köszönhetőek, így nem lepődtünk meg, hogy képesek észlelni, ha az ember stresszt érez.


A figyelmetekbe ajánljuk