Egy kutya liheg.
Marliese Streefland/Unsplash

A kutyák sokkal többet tudnak magukról, mint azt gondoltuk volna

Lehet, hogy a kutyák nem képesek felismerni magukat a tükörben, de mint kiderült, ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek bizonyos szintű önismerettel.


A legújabb kutatások már kimutatták, hogy a kutyák képesek felismerni saját szaguk egyedi illatát, most egy 2021-es tanulmány szerint a kutyáknak még némi testtudatuk is lehet – írja a ScienceAlert.

A testtudatosság az a tulajdonság, amikor a testünkre lényegében tárgyként gondolunk a körülöttünk lévő más tárgyakhoz képest. Mindezt az önábrázolás egyik alapvető építőelemének tartják.

Az embereken végzett kutatásokban onnantól kezdve „nyilvánítják" testtudatosnak a gyereket, ha például átnyújtanak egy takarót, amelyen éppen ül, és a gyerek rájön, hogy fel kell állnia, és el kell távolítania a testét mint akadályt. Mindez nagyjából kétéves korig kialakul, amikor már megvan a mentális kapacitásuk, hogy erre rájöjjenek.

A fentebb említett takarós tesztet kutyákkal is kipróbálták, és a kutatók igyekeztek kideríteni, hogy az állatok is rendelkeznek-e ilyen szintű testtudattal.

Korábban már volt egy kisebb tanulmány, ami megállapította, hogy a kutyáknak van némi fogalmuk a testméretükről, és arról, hogy ez hogyan befolyásolja a világban való tájékozódásukat, de a mostani, 2021-es tanulmány az első olyan kutatás, amely általánosságban kimutatta a „test mint akadály" felismerését.

A kutatók 32 különböző fajtájú és méretű kutyát vizsgáltak, akik megfeleltek a tesztelési követelményeknek, amelynek során a háziállatoknak fel kellett venniük egy játékot, és a gazdájukhoz kellett vinniük azt. A bökkenő az volt, hogy a játék egy szőnyeghez volt kötve, amelyen a kutyák ültek.

Egyszerűbben: ahhoz, hogy a kutya a játékot a gazdájához vigye, először le kellett szállnia a szőnyegről.

Ezeket az eredményeket aztán összehasonlították azzal, amikor a játék nem volt semmihez sem kötve, illetve amikor a talajhoz volt kötve.

Amikor nem húzták el alóluk a szőnyeget, a kutyák nem léptek le olyan gyorsan róla. Helyesen felismerték, hogy nem a helyzetükkel van a probléma. Amikor azonban a kutyák mégis éreztek egy rántást a szőnyegen, sokkal gyorsabban léptek le és vették fel utána a játékot.

Még akkor is, amikor a játék a talajhoz volt kötve, és a kutatók egy kötél segítségével rángatták a kutyák lábát, a kedvencek nem ugrottak le olyan gyorsan a szőnyegről. Ez arra utal, hogy a kutyák képesek megérteni, mikor történik a saját erőfeszítéseikből származó rántás, és mikor olyan rántás, amely nem kapcsolódik az adott kihíváshoz.

Röviden, a vizsgálatban részt vevő háziállatok képesek voltak különbséget tenni a „A testem az akadály" és a sima „Van egy akadály" között. Azt is tudják, hogyan kell ösztönösen mozgatni a testüket, hogy leküzdjék az akadályokat a siker érdekében.

Érdekesség, hogy korábban már elefántokon is végeztek hasonló vizsgálatokat, akik sokkal gyorsabban léptek le a szőnyegről, ha ez szükséges volt egy feladat sikeres elvégzéséhez. Ráadásul az elefántok az önfelismerés mindkét típusát jól ismerik, hiszen a tükörképüket is felismerték, ellentétben a kutyákkal.

A figyelmetekbe ajánljuk